Home Nieuws China traint voor aanvallen op Amerikaanse doelen

China traint voor aanvallen op Amerikaanse doelen

Het Chinees leger traint mogelijk om zich voor te bereiden voor aanvallen op Amerikaanse doelen. Dat staat in een rapport van het Pentagon.

Advertentie

Het Pentagon zegt dat China haar globale invloed wil vergroten en schat dat China in 2017 ruim 190 miljard dollar hebben uitgegeven aan Defensie, ongeveer een kwart van wat Amerika uitgeeft.

Sinds de afgelopen drie jaar, heeft de PLA (People’s Liberation Army, het Chinees Volksleger) haar operatiegebieden voor luchtbombardementen snel uitgebreid, ervaring opgebouwd in kritieke maritieme regio’s en is mogelijk aan het trainen voor aanvallen tegen Amerikaanse en geallieerde doelwitten,” staat er in het Pentagon-rapport.

Het rapport komt ten tijde van verhoogde spanningen tussen China en de VS die in een handelsoorlog zijn verwikkeld. Het Trump-regime kondigden in juli importtarieven aan op Chinese goederen ter waarde van 25 miljard dollar. Trump wil zo bedrijven dwingen om hun productie terug naar Amerika te halen. Amerikanen dreigen met verdere sancties ter waarde van 200 miljard dollar, terwijl de Chinezen ook importtarieven hebben opgelegd aan Amerikaanse goederen. China zegt dat het wederkerig tarieven zal toepassen op Amerikanen, maar zet zich ook in om een verdere escalatie in de handelsoorlog middels dialoog vermijden.

De VS weet niet welke boodschap Peking wil afgeven door het uitvoeren van deze langeafstandsvluchten behalve het demonstreren van verbeterde capaciteiten. Volgens de Amerikanen zal China in 2028 ruim 240 miljard dollar uitgeven aan Defensie, terwijl ook opgemerkt wordt dat de Chinezen haar militaire ruimtecapaciteiten snel aan het uitbreiden zijn. Ook de Amerikanen hebben aangekondigd dat het voor 2020 werkt aan een ‘Space Force’ als de zesde tak van het leger. Het Pentagon vreest dat de Chinezen bereid zijn om ruimtestations van de VS aan te vallen in het geval van een conflict.

China heeft een staand leger van 2 miljoen manschappen en kan rekenen op nog eens 8 miljoen reservisten. In het geval van oorlog zou China kunnen putten uit 610 miljoen mannen en vrouwen die geschikt zijn voor militaire dienst. Amerika zou gebruik kunnen maken van 120 miljoen mannen en vrouwen.

Het Chinees ‘Volksbevrijdingsleger’ wordt toegesproken door Xi Jinping.