Home Economie China spreekt vertrouwen in Turkse economie uit

China spreekt vertrouwen in Turkse economie uit

China heeft haar vertrouwen uitgesproken in de Turkse economie. Volgens een verklaring van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken gelooft China dat Turkije de tijdelijke economische moeilijkheden waar het mee te maken heeft gehad, te boven zal komen. 

Advertentie

Wij geloven dat Turkije over de capaciteiten beschikt om over de tijdelijke economische moeilijkheden te geraken,” aldus woordvoerder Lu Kang.

China zegt dat ze hoopt op oplossingen langs de weg van dialoog tussen alle betrokken partijen. China prijst ook het aandeel van de Turkse stabiliteit en de groeiende economie in de vrede en stabiliteit in de regio.

Turkije en China tekenden onlangs een memorandum van overeenstemming voor het opzetten van een hightech faciliteit voor de productie van Boorcarbide, één van ‘s werelds meest waardevolle metalen in de defensie-industrie. Turkije zit op 72% tot 80% van de Boorreserves op aarde, dat gebruikt wordt als grondstof voor Boorcarbide.

Turkije en China werken ook samen met 66 andere landen aan het One Belt One Road (Silk Road Economic Belt), dat Euraziatische landen met elkaar moet verbinden. De landroute van West-China door Turkije wordt het toegangspunt voor Europa en kan worden doorgetrokken tot de haven van Rotterdam. Kosten voor het netwerk worden begroot op 8 biljoen dollar (8.000 miljard dollar) en omvatten een geografie waar 65% van de wereldbevolking woont, die in 2017 goed waren voor 40% van het globale Bruto Binnenlands Product.

Turkije en China gaan hightech Boor ontwikkelen, waarvan 72% wereldvoorraad in Turkije ligt