Home Nieuws China publiceert teken van leven Abdurehim Heyit na kritiek uit Turkije over...

China publiceert teken van leven Abdurehim Heyit na kritiek uit Turkije over behandeling Oeigoeren

China heeft zich gedwongen gevoeld om een video te publiceren met een teken van leven van de Oeigoerse dichter en muzikant Abdurehim Heyit, waarvan werd gedacht dat hij in Chinese gevangenschap zou zijn mishandeld tot de dood. Turkije verbrak afgelopen week zijn stilzwijgen en leverde kritiek op de mensenrechtenschendingen door China van Turkse Oeigoeren in Oost-Turkestan.

Advertentie

De video die is vrijgegeven, duurt zo’n halve minuut en op beeld is Heyit te zien en horen terwijl hij aangeeft in goede gezondheid te verkeren. “Vandaag is het 10 februari 2019. Ik wordt onderzocht voor het naar verluidt overtreden van nationale wetten. Ik ben in goede gezondheid en ben nooit mishandeld,” aldus Heyit. Onduidelijk is of Heyit is gedwongen tot het voorlezen van de verklaring of uit vrije wil verklaard niet te zijn mishandeld.

Turkije wil dat China de fundamentele mensenrechten van Oeigoer-Turken respecteert en de concentratiekampen, waarin zo’n één miljoen Oeigoeren worden vastgehouden, sluit. Ook roept Turkije de internationale gemeenschap op om de menselijke tragedie in Oost-Turkestan (Xinjiang), waar zo’n tien miljoen Oeigoer-Turken wonen, te beëindigen. De Turkse reactie kan beschouwd worden als een overwinning voor het maatschappelijk middenveld in Turkije, dat de regering effectief dwong om haar stilte te doorbreken. Turkije is het eerste overwegend islamitische land dat China veroordeelt voor mensenrechtenschendingen tegenover moslims in Oost-Turkestan (Xinjiang regio). In de regio wonen ongeveer 10 miljoen Oeigoer-Turken.

Turkije doorbreekt stilte en veroordeelt China voor mensenrechtenschendingen Oeigoeren