Home Nieuws China executeert drie Oeigoeren voor betrokkenheid bij aanval treinstation

China executeert drie Oeigoeren voor betrokkenheid bij aanval treinstation

Drie Oeigoeren zijn dinsdag in China geëxecuteerd voor het leiden van een aanval op een treinstation waarbij 31 doden vielen.

Advertentie

Het staatspersbureau Xinhua meldde dat het trio eerder al ter dood veroordeeld was voor moord, samen met het organiseren en leiden van een “terroristische” organisatie.

Op 1 maart 2014 viel een groep gewapend met messen willekeurig mensen aan op het station in Kunming, de hoofdstad van China’s provincie Yunnan. Daarbij vielen 31 doden en 141 gewonden. Vier van de aanvallers werden doodgeschoten door de politie, en een zwangere vrouwelijke verdachte werd verwond, gevangen genomen, en is sindsdien veroordeeld tot levenslang in de gevangenis.

Het Kunming Intermediate People’s Court zei dat Iskandar Ehet, Turgun Tohtunyaz en Hasayn Mohammed – allen uit de westelijke regio Xinjiang – op dinsdag zijn geëxecuteerd na goedkeuring door de Supreme People’s Court.

In Xinjiang, de thuisbasis van de islamitische Oeigoerse minderheid, worden de Oeigoeren al jaren onderdrukt door het repressieve Chinese regime . De Oeigoeren hebben te maken met buitensporige beperkingen op hun cultuur en religie, waarbij het uitdragen van culturele of religieuze eigenheden zoals het dragen van een gebedsmuts verboden is. Ook hebben Oeigoeren te maken met systematische discriminatie op de arbeidsmarkt, waar de vaak naar de regio gemigreerde Han-Chinezen de voorkeur krijgen.

Mensenrechtengroepen hebben hun bezorgdheid geuit over de executies en de massaveroordelingen sinds een opleving van geweld waarvan de schuld door de Chinese autoriteiten bij “Xinjiang militanten” wordt neergelegd.

Dilxat Raxit, woordvoerder van het in Duitsland gevestigde Wereld Oeigoeren Congres, zei dat hij niet gelooft dat de verdachten een eerlijk proces hebben gehad. “China ontwijkt de oorzaak van het probleem met politieke middelen als de doodstraf,” zei Dilxat. “De verdachten kregen geen waardig proces.”