Home Nieuws China: “8 Oeigoeren Xinjiang ter dood veroordeeld”

China: “8 Oeigoeren Xinjiang ter dood veroordeeld”

Een Chinese rechtbank heeft op maandag acht Oeigoeren ter dood veroordeeld op verdenking van lidmaatschap van een terreurgroep en het laten ontploffen van explosieven bij twee aanvallen, waar 46 mensen omkwamen. De aanslagen zouden plaats hebben gehad in de Westelijke regio Xinjiang, de regio waar de etnische minderheid van islamitische Oeigoeren wonen. Dat meldt Al-Arabiya op haar website. Ook het World Uyghur Congress doet melding van de vonnissen.

Advertentie

De Urumqi Intermediate People’s Court in de hoofdstad van Xinjiang heeft ook uitgestelde doodsvonnissen opgelegd aan vijf anderen, meldt de Chinese media, zonder te vermelden wanneer de rechtszaken zijn gehouden.

Bij geweld in de regio Xinjiang zijn in de afgelopen 20 maanden ongeveer 400 mensen omgekomen. Peking geeft de schuld van de aanslagen aan “radicale separatisten” die “buitenlandse banden” zouden hebben, terwijl mensenrechtenactivisten het hebben over het repressieve Chinese bewind van de door de Han-Chinezen gedomineerde Chinese regering, waar de Oeigoeren onder lijden.

Oeigoeren klagen over de economische privileges die hen ontnomen worden, door de instroom van Han-Chinezen naar hun thuisland. Peking zegt dat het investeringen in de regio pompt om de regio te helpen groeien.

Dilxat Raxit, woordvoerder van de in München gevestigde Wereld Oeigoeren Congres, zei dat de strenge straffen politiek gemotiveerd waren en de verdachten nooit een kans op een eerlijk proces hebben gehad. “China zal nooit proberen de oorzaken van zijn extreme (etnische) beleid te onderzoeken”, zei hij in een verklaring.

Chinese autoriteiten reageerden op de aanslagen door het lanceren van een 1 jaar durende campagne tegen geweld in Xinjiang, waar al een onveilige situatie present was sinds de rellen in Urumqi in 2009, waarbij volgens officiële bronnen ongeveer 200 mensen zijn omgekomen.

Terwijl Beijing erop aandringt dat er geen gebreken zijn in haar etnische beleid, zou de top van het leiderschap enkele aanpassingen hebben gedaan. China zou ermee hebben ingestemd gratis middelbaar onderwijs mogelijk te maken in het zuiden van Xinjiang, waar de hoogste concentratie Oeigoeren woont. Ook zou de Chinese regering minstens één arbeidsplek per gezin hebben beloofd in de straatarme regio.

Uyghur1