Home Opinie Charlie en de dwarse Turkse Nederlander

Charlie en de dwarse Turkse Nederlander

Wanneer het op de dwarse Turkse Nederlander aankomt, die zich niet als een huisallochtoon opstelt, met PKK vlaggen zwaait of FETÖ aanhangt, is de Nederlandse Charlie niet bepaald vrijheid van meningsuiting minnend. En ook al staan deze Charlie’s te juichen voor de komst van de Turkse dissident Can Dündar tijdens de Vrijheidslezing in het Debat en Deportatiecentrum de Balie en staan Nederlandse Kamerleden te popelen om in de Tweedekamer gezellig te keuvelen met de in Turkije tot 6 jaar veroordeelde ex-hoofdredacteur van de krant Cumhuriyet, met afwijkende meningen kunnen ze maar moeilijk omgaan.

Advertentie

Sommigen waren zo verheugd met de komst van Dündar in de Tweede Kamer, dat ze hem spontaan welkom heetten in het Turks. Veel minder welkom was de mening van kamerlid Tunahan Kuzu. Woedende politici, kamerleden en journalisten die niet konden wachten met het twitteren van de “ontluisterende” mening van Kuzu. Rioolmedia die het hardst roepen dat je Turkse zaken niet naar Nederland moet halen en dat je vooral niet met Turkse vlaggen mag zwaaien op de Erasmusbrug, schrijven nu hun kromme pennen selectief kapot over de uitspraken van Kuzu.

Zijn uitspraak “Wij vinden het als DENK niet juist dat we Turkse problematiek importeren naar ons parlement“, laat diezelfde rioolmedia gemakshalve weg. Anderen vinden zijn mening ‘’Een gotspe’’ of ‘’stuitend’’. Youri Albrecht tweette: “De schofterige behandeling die Turks vluchteling & gast van de Kamer kreeg van Tunahan Kuzu gaat alle perken rechtstaat & wellevendheid te buiten“. Deze uitbater van het Debat en Deportatiecentrum de Balie die in januari een podium bood aan mensen die suggereerden dat het aandeel van moslims in de bevolking terug zou moeten van 5 naar 1 à 2 procent, dat ‘beroepsmoslims’ zouden moeten worden uitgezet, de Koran verboden moet worden, dat moskeeën gesloten moeten worden en die het betreurden dat hun ideeën voor een “Endlösung” niet konden vanwege internationale verdragen, twitterde zonder enige scrupule de woorden rechtsstaat en wellevendheid, nu het gaat om iemand die in zijn anti-Turkije straatje past.

Kati Piri
En dan hebben we nog de Turkije rapporteur Kati Piri die niet wist hoe snel ze moest aanschuiven bij De Nieuwe Maan om te beweren dat Can Dündar geen eerlijk proces heeft gehad, dat hij slechts door de druk van president Erdoğan is veroordeeld. Kati heeft zeker de schuldbekentenis van Can Dündar zelf gemist?

Maar was de mening van Kuzu wel zo ontluisterend en stuitend? Ontluisterend is juist het heldenonthaal van iemand die staatsgeheimen gelekt heeft van een NAVO-bondgenoot door Nederlandse Kamerleden. Ik zie niet in wat er zo ontluisterend is aan de mening van een Kamerlid die nadat hij eerst het belang van de vrijheid van meningsuiting benadrukte, een terechte vraag stelde: “Hoe kijkt u terug op het feit dat het lekken van staatsgeheimen een strafbaar feit is? Niet alleen in Turkije, maar ook in Nederland. In Nederland kun je hier een celstraf tot wel 15 jaar voor krijgen”. Erg ver kwam de DENK-voorman niet in zijn betoog, het van PKK-sympathieën beschuldigde Tweedekamerlid voor de SP, Sadet Karabulut, wist niet hoe snel ze Kuzu moest interrumperen.

Dwarsliggers
De isolatie en vernederingsdrang van de dwarse Turkse Nederlander is niet te harden. #JesuisEbru zal nooit Tunahan zijn. Het gaat mij niet zozeer om het verdedigen van de ene mening ten opzichte van de ander, het gaat mij om het aankaarten van hoe heel Nederland van links tot rechts alle mediaframes ten opzichte van Turkse Nederlanders, Tunahan Kuzu en zijn beweging DENK inzetten op het moment dat hij iets zegt wat hen niet bevalt.
Het is een smerig proces waar links tot rioolrechts aan meewerkt, elkaar erin versterkt en aanvult en geen middel ongemoeid laat om een bepaald deel van de Turkse Nederlanders in een bepaalde hoek te drukken, te isoleren. De dwarse Turk moet en zal “burenloos” gemaakt worden. Je bent al snel een “Erdo-Turk” die niet loyaal is aan Nederland, wanneer je dwarsligt. Ik verbaas me er iedere keer weer over hoe mensen menen dat ze anderen aan de hand van hun mening, Nederlander af mogen maken.

Huisallochtonen
We kunnen wel constateren dat de gezamelijke inzet van de braaf pootje gevende NPO-huisallochtoon, MSM, FETÖ en PKK-aanhang om de dwarse Turkse Nederlander te isoleren, succesvol is te noemen. De frames doen hun werk, de subjectieve en gebrekkige berichtgeving van de media gaan als zoete koek in de door identiteitspolitiek en kabinetten Rutte uitgemergelde puinhopen van hersenen.

Maar uiteindelijk zal Nederland er gewoon aan moeten wennen dat migrantenkinderen, voor het eerst in de geschiedenis, onder hun eigen noemer, niet langer ten dienste van de witte elite, zich inzetten om de samenleving beter en mooier te maken. Ik snap dat het voor velen een lang en moeizaam acceptatieproces zal zijn en dat de dubbele maat voorlopig zal blijven, maar de dwarse Turkse Nederlander zingt deze periode van afserveren, isoleren, demoniseren en ridiculiseren wel uit, maak je geen zorgen.