Home Nieuws Celstraf voor van terrorisme verdachte HDP-kopstuk Demirtas

Celstraf voor van terrorisme verdachte HDP-kopstuk Demirtas

HDP Co-voorzitter Selahattin Demirtas is dinsdag door het Turkse strafhof in Dogubayazit veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf maanden.

Advertentie

Demirtas is veroordeeld voor het beledigen van het Turkse volk, de regering van de Turkse Republiek en de instituten van de Turkse Republiek.

Tegen Demirtas, die terecht staat wegens banden met de terreurorganisatie PKK, is 43 tot 142 jaar celstraf geëist voor het “Het mede-besturen van de politieke tak van de terreurgroep PKK/KCK” en “Het besturen van een terreurgroep”. In de strafeis wordt ook gesproken over zijn rol in de DTK en zijn uitspraken op meerdere momenten waar hij terreur, dwang en geweld als acceptabel achtte. Uitspraken van Demirtas worden direct gelinkt aan de gewelddadige gebeurtenissen die tussen 6 en 8 oktober 2014 plaatsvonden in Turkije onder leiding van de gewapende groep YDG-H, de stadstak van de terreurbeweging PKK, waarbij 35 mensen om het leven kwamen.

Demirtas, die in november 2016 werd gearresteerd, staat ook terecht voor het maken van terreurpropaganda, het in strijd te handelen met geldende demonstratie- en samenscholingsverboden, aanzetten tot openlijke haat en vijandigheid, het aanzetten tot criminaliteit en het verheerlijken van misdaden en misdadigers.