Home Nieuws Celstraf voor Turkse Nederlander om beledigen Koning Willem-Alexander

Celstraf voor Turkse Nederlander om beledigen Koning Willem-Alexander

Een 44-jarige Turks-Nederlandse man uit Kampen krijgt een celstraf van 30 dagen, waarvan 16 dagen voorwaardelijk, voor het opzettelijk beledigen van Koning Willem Alexander.

Op zijn Facebookpagina noemde hij de Koning onder andere een moordenaar, verkrachter en een dief. Ook plaatste hij een bewerkte foto van een aanstaande executie waarbij het hoofd van één van de slachtoffers was verwisseld voor dat van de Koning.

Advertentie

Waardigheid aangetast

De rechtbank Overijssel oordeelt dat de Kampenaar hiermee de waardigheid van de Koning heeft aangetast: “Dit klemt met name vanwege de staatsrechtelijke positie van de Koning en de verwevenheid met het staatsbelang. Dit gedrag is niet acceptabel in onze samenleving en rechtvaardigt dat aan verdachte een straf wordt opgelegd.”

Overtuigd dat het mocht

Verdachte hoeft niet opnieuw naar de gevangenis, zo vindt de rechtbank. De man heeft veertien dagen in voorlopige hechtenis doorgebracht en is inmiddels al meer dan een jaar op vrije voeten. Wel legt de rechtbank een voorwaardelijke straf op met een proeftijd van 2 jaar omdat de man is overtuigd dat de beledigingen mochten. Daarom is niet uit te sluiten dat een dergelijke actie zich in de toekomst zal herhalen.

Omdat de man niet mee wilde werken aan een psychologisch onderzoek, gaat de rechtbank er vanuit dat hij volledig toerekeningsvatbaar is.