Home Nieuws CDA’er Sywert “Wij vangen niets” van Lienden stak 9 miljoen Euro in...

CDA’er Sywert “Wij vangen niets” van Lienden stak 9 miljoen Euro in zak met mondkapjesdeal

De opgeblazen mediapersoonlijkheid en prominente CDA’er Sywert van Lienden verrijkte zichzelf met maar liefst 9 miljoen Euro van de mondkapjesdeal met de Nederlandse overheid ter waarde van 100 miljoen Euro. Ook toucheerde hij een management-fee van 15.000 Euro per maand. Terwijl het zorgpersoneel op applaus werd getrakteerd, liggen de miljoenen onbruikbare mondkapjes die de overheid kocht van charlatan Sywert en zijn twee zakenpartners te verstoffen in opslagruimtes. Volgens FTM zou Sywert zijn conneccties in de politiek hebben aangewend om zichzelf te verrijken.

Sywert beweerde bij hoog en laag dat hij “niets ving”

Advertentie

Er was vanaf het begin al scepticisme over de filantropische motieven van Sywert bij sommige Twitteraars.

Hulptroepen

Er is flinke maatschappelijke ophef ontstaan over de wijze waarop Sywert, die eerder mee schreef aan het CDA-verkiezingsprogramma, iedereen een loer draaide. Aan het begin van de pandemie wierp Sywert zich op als onbaatzuchtige redder in nood die op non-profit basis de hoognodige mondkapjes wel even zou regelen. Hij hield toen meermaals vol dat hij geen enkele cent ontving uit het door hem opgerichte initiatief dat vorm kreeg in de organisatie Hulptroepen. Zelfs multinationals zoals KLM, Coolblue en Flexport sprongen bij om Sywert en zijn ‘Hulptroepen’ te helpen en media hielpen hem om druk te zetten op de regering om in actie te springen.

Sywert
CDA’er Sywert: “Corona is helaas ook een industrie geworden”.

VOC-schip

Nadat eerst de Volkskrant over de zelfverrijking van Sywert van Lienden schreef, dook het onderzoeksplatform Follow The Money dieper in de materie en onthulde deze week dat Sywert van Lienden maar liefst 9 miljoen Euro doorsluisde naar een Commanditaire Vennootschap dat de naam van het VOC-schip Duyfken draagt. Zijn twee zakenpartners verdienden elk ruim 5 miljoen euro aan de 100 miljoen Euro deal met de overheid. Het geld is via verschillende BV’s zoals Relief Goods Alliance en Sphinx doorgesluisd naar Duyfken CV.

Sywert zegt in een reactie na de onthullingen over zelfverrijking dat hij samen met zijn partners “gereflecteerd heeft op een maatschappelijke bestemming voor deze gelden”. Maar wel onder voorbehoud als ‘de huidige verwoestende mediastorm’ geen negatieve weerslag vindt op zijn professionele loopbaan. Ook is inmiddels duidelijk geworden dat Sywert na zijn eerste slag met overheidsgelden nog een contract probeerde af te sluiten door zijn contacten met Pieter Omtzigt in te zetten om zijn verzoek op het bureau van Mark Rutte neer te leggen.

Sywert
CDA’er Sywert stelde zelfs voor om het vakantiegeld tijdelijk stop te zetten om de economie te redden.

Vorig artikelCoronapatiënt Ilhan Duman: als ik in Nederland was gebleven, was ik nu begraven