Home Nieuws Çanakkale schip “Nusret” gaat martelaren WO1 eren

Çanakkale schip “Nusret” gaat martelaren WO1 eren

De TCG Nusret, een replica van de legendarische mijnenlegger “Nusret,” beschouwd als het heldenschip van de Turkse verdediging van de Dardanellen tijdens de Eerste Wereldoorlog, zal een eeuwenoude route volgen en mijnen leggen op 8 maart, als onderdeel van een reeks van gebeurtenissen die de honderdjarige verjaardag van de Slag van Gelibolu (Gallipoli) in Çanakkale markeren.

Advertentie

Het schip zal dan naar locaties varen waar wrakken van de Franse oorlogsschip Bouvet en de Britse oorlogsschepen, HMS Goliath, HMS Irresistible en HMS Ocean onder water liggen.

Met de mijnen gelegd in de Erenköy Baai in de nacht van 8 maart 1915, speelde de Nusret een historisch cruciale rol in de marine-overwinning in Çanakkale. Na het gesimuleerd leggen van mijnen, dat zal beginnen in de haven aan de voorkant van het Çanakkale Maritiem Museum om 6.30 uur, zal het schip naar locaties in de buurt varen waar de wrakken van de Bouvet, Goliath, Irresistible en Ocean liggen.

Tijdens het leggen van de mijnen langs het Çanakkale Martelarenmonument, zal TCG Nusret de gevallen martelaren van de strijd op het Gelibolu (Gallipoli) Schiereiland begroeten, evenals de martelaren die in de Atilay en Dumlupinar onderzeeërs zijn gevallen.

De Atilay werd op 18 juni 1942 verwoest, na het raken van een Duitse antennemijn in Çanakkale. Negenendertig mariniers verloren hun leven daarbij. De Dumlupinar zonk op 4 april 1953, als gevolg van een botsing met een Zweeds koopvaardijschip genaamd de Naboland. Er waren slechts vijf overlevenden, 81 Turkse mariniers overleefden de botsing niet.

Ook als onderdeel van de herdenking, zullen duikers plaques onder water laten en vlaggen uitrollen voor de kust in de Erenköy baai.

De originele Nusret mijnenlegger, eerst genaamd “Nusrat,” werd gebouwd in Duitsland in 1911 en aangekocht voor de Ottomaanse vloot in 1913.