Home Nieuws Can Dündar veroordeeld tot zware celstraf

Can Dündar veroordeeld tot zware celstraf

Can Dündar, Kati Piri, Selahattin Demirtas
Can Dündar op de foto met Europarlementariër en toenmalig Turkije-rapporteur Kati Piri en HDP-kopstuk Selahattin Demirtas.

De voormalige hoofdredacteur van de Turkse krant Cumhuriyet, Can Dündar, is door de rechtbank in Istanbul veroordeeld tot een celstraf van 27 jaar en 6 maanden.

Dündar, die momenteel als voortvluchtige in Duitsland woonachtig is en wiens eerdere veroordeling tot 5 jaar en 10 maanden celstraf is verworpen door het Constitutioneel Hof, is dit maal in afwezigheid veroordeeld voor politieke en militaire spionage en het helpen van een gewapende terreurgroep.

Advertentie

Staatsgeheimen
De veroordeling gaat over een schandaal dat zich in het jaar 2014 voltrekt, waarin een groep OvJ’s (Officier van Justitie) en gendarmerie vrachtwagens van de Turkse inlichtingendienst MIT in Adana aanhouden en deze doorzoeken. De gouverneur van Adana, Huseyin Avni Cos, stopt de doorzoeking omdat het hier om staatsgeheimen zou gaan. Cumhuriyet publiceert onder hoofdredacteurschap van Can Dündar vervolgens beelden van de doorzoeking, naar wat later blijkt wapens en voorraden zijn die door de Turkse inlichtingendienst naar de Turkmenen in Syrië worden gestuurd zodat ze zich kunnen verweren tegen terreurbewegingen.

FETÖ
Betrokkenen bij de zoektocht, zowel OvJ’s als Gendarmerie worden later veroordeeld voor het verstoren van de inlichtingenoperatie en voor lidmaatschap van FETÖ (Fethullahistische Terreurorganisatie, red.). Leden van de Gülensekte hadden ten tijde van het schandaal alle lagen van de overheid, rechtspraak en defensie geïnfiltreerd. De bloedige militaire coup in Turkije die aan meer dan 250 mensen het leven heeft gekost, had op dat moment nog niet plaatsgevonden. Uiteindelijk vluchtte Dündar in juli 2017 naar Duitsland, waar hij tot op de dag van vandaag verblijft.