Home Nieuws Campagne “Uit Turkije afkomstigen” voor erkenning Armeense kwestie als genocide

Campagne “Uit Turkije afkomstigen” voor erkenning Armeense kwestie als genocide

Uit Turkije afkomstige Nederlanders zijn een campagne gestart om de Armeense kwestie te betitelen als een genocide.

Advertentie

De groep die het initiatief voor het project heeft genomen omschrijft zichzelf als “Nazaten van burgers van het Osmaanse Rijk en het latere Turkije die niet het doelwit waren van de volkerenmoord, zoals Turken, Koerden, Tsjerkessen en andere islamitische bevolkingsgroepen.”

“Ik erken het grote leed dat de Armeniërs is aangedaan in 1915 door de Osmaanse staat. Ik veroordeel de ontkenning van deze genocide door de Turkse overheid, die de pijn van mijn Armeense zusters en broeders alleen maar groter heeft gemaakt. Ik roep de Turkse staat op om de genocide te erkennen en excuses aan te bieden aan de nazaten van de slachtoffers. Ook de Nederlandse regering dient deze volkerenmoord onomwonden te erkennen. Persoonlijk wil ik bijdragen aan verzoening tussen Armeniërs en de (overige) volkeren uit Turkije, zowel in Nederland als daarbuiten”, staat in de verklaring die reeds is ondertekend door 160 mensen.

De verklaring is bij de start van de campagne ondertekend door Nurettin Altundal, Celal Altuntaş, Selli Altunterim, Arzu Aslan, Kasım Aslan, Mustafa Ayrancı, Tayfun Balçık, Emel Can, Sinan Can, Alaettin Çarıkçı, Cem Duman, Mahmut, Erciyas, İbrahim Eroğlu, Hasan Evrengün, Suna Floretİlkay Nefin Güçlü, Nuri Karabulut, Sadet Karabulut, Faruk Köklü, Murat Memiş, Ahmet Sefa, Bektaş Uğural, Cihan Uğural, Mehmet Ülger, Uğur Ümit Üngör, Oktay Yıldırım, Göksel Yılmaz, Murat Gülçür, Ali, Yerkan, Mehmet Emir.

Onder de ondertekenaars van de campagne is ook Tweede Kamerlid voor de ChristeUnie, Gert-Jan Segers.