Home Opinie Campagne RMMN tegen DENK helpt PvdA: een reconstructie

Campagne RMMN tegen DENK helpt PvdA: een reconstructie

Archief: Foto DENK

Het blijft een vreemde gewaarwording, moslims die DENK verwijten te polariseren. Veelal vind je ze in de PvdA-hoek. Maar bij de Raad voor Marokkaanse Moskeeën Nederland is die link niet te leggen. Waarom voert de RMMN via haar woordvoerder Said Bouharrou een hetze tegen DENK? Hier volgt een reconstructie.

Het begon met een opiniestuk in juli 2016 van de woordvoerder van de RMMN, Said Bouharrou, in de Volkskrant. “Het succes van Denk ligt in haar depolarisatiepoging van het polarisatiesucces van de PVV. De schreeuw om change wordt echter volstrekt verkeerd ingevuld door Denk,” betoogde hij toen in zijn column. Bouharrou zei toen dat “DENK eerst moet werken aan een behoorlijk en geloofwaardig partijprogramma dat verder gaat dan alleen kansloze moties indienen ten behoeve van gratis publiciteit“. Bouharrou sloot zijn column wel af met “Een stem op de PVV is een stem op polarisatie, een stem op DENK is geen stem op depolarisatie. Beide zullen mijn stem niet krijgen. Maar ik hoop dat het politieke middenveld stopt met haar persoonlijke aanvallen op Denk en de PVV en voortvarend gaat werken aan de zorgen van de Nederlandse bevolking.

Advertentie

In januari stelde de RMMN na de terreuraanslag op een moskee in Quebec nog dat er veel angst heerst onder moslims en dat het tijd is voor maatregelen “Wij maken ons ernstige zorgen over de veiligheid van moskeeën in Nederland,” zei Bouharrou. De moskeeën werden ook na de terreuraanslag op een moskee in Enschede vorig jaar niet extra beveiligd, omdat het niet noodzakelijk werd geacht. Bij een bijeenkomst met Minister Blok van Veiligheid en Justitie en minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid waren aanwezig: Contactorgaan Moslim en Overheid (CMO); de Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland (RMMN); de Stichting Platform Islamitische Organisaties Rijnmond (SPIOR); het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders (SMN); de Turks-Islamitische Culturele Federatie (TICF). Uitkomst: het document Handreiking Veilige Moskee met een beschrijving van de aard en omvang van incidenten rondom moskeeën en aanknopingspunten voor moskeeën, gemeenten en de politie om de veiligheid van moskeeën verder te verbeteren.

Enkele dagen na de bijeenkomst wordt een artikel gepubliceerd in het Financieel Dagblad met de onheilspellende titel “Groeiende onvrede onder allochtone Nederlanders kan Denk aan zetelwinst helpen“, waarin Ebubekir Ozture van Contactorgaan Moslim en Overheid en (surprise) Said Bouharrou van RMMN, beiden aanwezig bij het overleg, worden geïnterviewd. Said Bouharrou dicht in het interview DENK grote kansen op zetels toe en constateert dat er in de moskeeen veel gesproken wordt over DENK. Bouharrou hoopt samen met PvdA bestuurslid en HTIB voorzitter Mustafa Ayranci dat DENK niet te groot wordt. Ze noemen DENK de Geert Wilders op links.

Daags voor de verkiezingen gaat Bouharrou nog een stap verder en zegt dat DENK Marokkaanse moskeeën onder druk zet. Bouharrou verwijt DENK een agressieve stijl campagnevoeren in de moskee wat polariserend zou werken. Ieder stukje bewijs ontbreekt daarvoor. Zelfs een ondeugdelijk onderzoekje van Motivaction had volstaan. Ook Lodewijk Asscher reageerde op de aantijging van Bouharrou en beschuldigde DENK van een politiek van intimidatie. Farid Azarkan van DENK herkent zich niet in die kritiek en zegt “Hou toch eens op man. Dit is demoniseren van DENK en ongefundeerd”. Volgens Azarkan vertegenwoordigt de RMMN slechts een handvol moskeeën. De Noord-Hollandse Raad van moskeeën herkent zich niet in het beeld dat Bouharrou probeert te schetsen en zegt dergelijke geluiden niet te hebben gehoord. Hoewel de RMMN op haar website schrijft politiek neutraal te zijn, heeft het een islamitische meetlat opgesteld, waarin politieke partijen worden beoordeeld op hoe partijen omgaan met aanpak van discriminatie en moslimhaat, de bescherming van de vrijheid van godsdienst en het verbindend vermogen. Het hoewel uit zich in de score die RMMN de PvdA en SP toekent. Beide partijen ontvangen vijf van de 6 punten, terwijl DENK slechts 4 punten scoort, omdat het niet genoeg verbindend vermogen zou hebben. Iets wat de woordvoerder van de RMMN meermaals in de media herhaalt op kritische punten in de campagnetijd. Bedoeld of onbedoeld, voert de RMMN hiermee toch campagne voor de PvdA en tegen DENK. Iets wat niet past bij een instelling die politiek onafhankelijk beweert te zijn. De deelname van de RMMN in verschillende overlegvormen met de overheid lijkt de organisatie parten te spelen en te drijven tot het naar buiten brengen van claims die de ene politieke partij ondermijnen en de ander in een gunstiger daglicht te plaatsen. En dat, terwijl men met enige zekerheid kan zeggen dat het verbindende vermogen van de PvdA de afgelopen jaren ernstig te wensen heeft overgelaten.