Home Nieuws Burgemeesters Diyarbakır gearresteerd voor uitroepen zelfbestuur

Burgemeesters Diyarbakır gearresteerd voor uitroepen zelfbestuur

Vijf mensen, waaronder de co-burgemeesters van twee districten in de zuidoostelijke provincie Diyarbakır zijn gearresteerd voor het eisen van autonomie, volgens bronnen. Twee andere co-burgemeesters in de provincie Hakkari, Dilek Hatipoglu en Nurullah Çiftçi, werden ook gearresteerd op verdenking van het uitroepen van een afscheiding van de Turkse staat. Dat meldt de Turkse krant Sabah.

Advertentie

Een lokale rechtbank in Diyarbakır legde vijf mensen “Het verstoren van de eenheid en de territoriale integriteit van de staat” ten laste. Onder hen zijn twee co-burgemeesters van het centrale district Sur in Diyarbakır, Seyid Narin en Silvan Fatma Şık Barut, evenals Silvan co-burgemeester Yüksel Bodakçı. De twee co-burgemeesters van de provincie Hakkari, Hatipoğlu and Çiftçi, zijn ook gevangen genomen in afwachting van hun rechtszaak.

De burgemeesters van twee districten in Diyarbakır zijn gearresteerd op basis van “zelfbestuur-claims” afgelopen woensdag. Volgens berichten zouden volkscommissies in Silopi en Cizre in de provincie Sirnak zelfbestuur hebben uitgeroepen en niet langer de instituties van de Turkse staat erkennen.

In twaalf districten verspreid over verschillende provincies, inclusief Van, Şırnak, Mardin, Batman, Hakkari, Muş en Diyarbakır, zouden sympathisanten van de terreurbeweging PKK zelfbestuur uit hebben geroepen in de afgelopen twee weken.