Home Nieuws Burgemeester Hoorn kraakt nepnieuws De Telegraaf over toespraak moskee

Burgemeester Hoorn kraakt nepnieuws De Telegraaf over toespraak moskee

Het extreemrechtse sensatieblad De Telegraaf publiceerde afgelopen weekend een lasterverhaal over een preek die gehouden zou worden in Nederlandse moskeeën verbonden aan de Islamitische Stichting Nederland. Volgens de krant zou er gepreekt worden over de jihad en het martelaarschap. ISN weerlegde die claim. Ook de burgemeester van Hoorn laat geen spaan heel van het kulverhaal in De Telegraaf.

Advertentie

Eerder werd al duidelijk dat het artikel van de Telegraaf gebaseerd op ongefundeerde aantijgingen. De Telegraaf publiceerde nadien nog een artikel over een preek in de moskee in Hoorn, waarvan het sensatieblad een geluidsopname in handen zou hebben, maar niet wil vrijgeven. Dat artikel is volgens de Burgemeester van Hoorn ook geen weergave van de realiteit.

Een team van experts zou de tekst van de preek hebben beoordeeld en tot de conclusie zijn gekomen dat het geen oorlogstoespraak is. “Wel kan de preek volgens de experts op sommige punten verkeerd geïnterpreteerd worden als de tekst uit de context wordt gehaald, zoals blijkt uit het artikel in De Telegraaf”.

Voor de gemeente is daarmee de kous af. De Telegraaf weigerde de vermeende geluidsopname beschikbaar te stellen aan de experts.

Het moskeebestuur zei over de kwestie dat het voortaan duidelijker en concreter zal zijn om misverstanden over interpretatie te voorkomen en kwaadwillenden daar geen misbruik van kunnen maken.