Home Nieuws Britse die bij PKK wilde gaan, veroordeeld voor terrorisme

Britse die bij PKK wilde gaan, veroordeeld voor terrorisme

Een Britse tiener die heeft verklaard zich aan de terreurorganisatie PKK te wijden is veroordeeld voor de intentie om zich bij de PKK te voegen in de strijd tegen DAESH. Dat meldt de Britse krant The Guardian.

Advertentie

De 18-jarige Šilhán Özçelik afkostig uit het noorden van Londen, liep weg van huis, nam een trein naar Brussel, en liet brieven en een video achter voor haar familie waarin ze vertelde dat ze een “guerrillastrijder” wilde worden en toe wilde treden tot de “Koerdische Arbeiderspartij”, zoals het acroniem PKK voluit heet.

Daarmee is ze de eerste Britse staatsburger die veroordeeld wordt voor de intentie tot het bevechten van een terreurbeweging met een andere terreurbeweging.

Özçelik raakte geïnspireerd nadat ze de film “Kameraad Beritan” zag, het verhaal waarin een vrouwelijke PKK-terroriste zich van een klif gooit, in plaats van zich gevangen te laten nemen. Ook bezocht ze het graf van Leyla Saylemez die ook bekend staat als Kameraad Ronahi. Zij werd in januari 2013 geëxecuteerd in Parijs.

De jury geloofde Özçelik’s claim niet dat ze het PKK verhaal had verzonnen, omdat ze eigenlijk van huis wegliep om naar een 28-jaar-oude man in België te gaan met wie ze een romantisch onderhoud zou hebben, en haar familie de schaamte wilde besparen in de strikte, traditionele Koerdische gemeenschap.

De aanklager, zei dat de video en de brieven, waarin ze gepassioneerd haar liefde voor de terreurbeweging PKK, haar wens om een “militant” te worden uitdrukte in termen als “De bruid van de bergen worden”, en haar wens voor haar familie om trots op haar te zijn, “niet duidelijker en consistenter” had kunnen zijn met haar langer durende ambitie om een “Strijder en guerrilla” te worden.

De jury van negen vrouwen en drie mannen namen vijf uur de tijd om tot een unaniem oordeel te komen over haar intentie om zich bij de PKK aan te sluiten.

Özçelik is veroordeeld voor 21 maanden in jeugddetentie, terwijl de rechter haar beoordeelde als een “Domme, waardeloze en leugenachtige jonge vrouw”. Hij noemde haar verder “onvolwassen” en “de auteur van haar eigen ongeluk”.

Bevelhebber van de Britse Contra-terreur-eenheid Richard Walton sprak na de rechtszaak zijn zorgen uit en zei “We blijven onze bezorgdheid uiten over de jonge vrouwen die aangetrokken worden tot allerlei vormen van terrorisme”.

“We dringen er bij ouders op aan om zo vroeg mogelijk met ons te praten als er verdenkingen zijn bij jonge meisjes die zij kennen, en die zich willen aansluiten bij terroristische groeperingen als PKK of ISIS.”

In de video hieronder is Silhan te zien bij een demonstratie in Londen dat eerder plaatsvond.