Home Nieuws Brits rapport: Gulenisten wel degelijk betrokken bij couppoging in Turkije

Brits rapport: Gulenisten wel degelijk betrokken bij couppoging in Turkije

Een Brits rapport levert bewijzen aan dat volgelingen van de voortvluchtige prediker Fethullah Gulen, deelnamen aan de afgeslagen couppoging in Turkije, in juli 2016, waarbij 240 doden en duizenden gewonden vielen.

Uit het nog te verschijnen rapport van het Britse parlementscomité zou blijken dat leden van Fethullah Gulen’s sekte hebben deelgenomen aan de afgeslagen couppoging in Turkije op 15 juli 2016.

Advertentie

Het rapport analyseerde de houding van de Europese Unie in de nasleep van de coup afgelopen juli, zo meldt Al Jazeera.

Volgens Al Jazeera zou het rapport de noodzaak benadrukken van de verdere ontwikkeling van Brits-Turkse relaties. Turkije zegt dat de voortvluchtige prediker Fethullah Gulen, van de gelijknamige terreurgroep FETÖ (Fethullahistische terreurorganisatie), achter de afgeslagen couppoging zat.

Zowel liberale als conservatieve Turken geloven dat Fethullah Gulen en zijn volgelingen achter de coup zaten. Gulenisten zijn volgens Turkije lange tijd bezig geweest met het infiltreren van Turkse instituten, zoals het leger, de politie en de rechtspraak. Na de afgeslagen coup werden ten minste 2.839 militairen, waaronder 29 kolonels en 40 generaals door heel Turkije opgepakt. Ook 2.745 rechters en Openbaar Aanklagers zijn gearresteerd vanwege betrokkenheid bij de coup. De prediker Fethullah Gulen zelf, leeft in ballingschap in de Verenigde Staten.

Vorige week nog meldde de Duitse inlichtingendienst juist het tegendeel van wat er in het Britse rapport zal verschijnen. Bruno Kahl, hoofd van de Bundesnachrichtendienst, zei in een interview met Der Spiegel dat hij niet gelooft dat Gulen achter de coup in Turkije zat. Ankara zegt dat de Duitsers partijdig zijn en wijst de uitlatingen van Kahl van de hand.

Duitse inlichtingen vals

Het zou het niet de eerste keer zijn dat de Duitse inlichtingendienst bewijzen “Ontwikkelt” om haar doelen mee te heiligen. Zo werd de invasie van Irak in 2003 gerechtvaardigd door bewijzen dat Irak biologische wapens zou hebben. De bron, Rafid Ahmed Alwan al-Janabi, codenaam “Curveball“, was “Ontwikkeld” door de Duitse geheime dienst. Hoewel de informatie van Curveball op niets leek te berusten, hebben de Duitsers tot op de dag van vandaag geen verantwoordelijkheid genomen voor de meer dan 1 miljoen doden die na de invasie van Irak vielen. Een invasie die mede werd gerechtvaardigd door de valse inlichtingen van Curveball dat Saddam zou beschikken over massavernietigingswapens.

Verwacht wordt dat het Britse rapport over betrokkenheid van Gulenisten bij de afgeslagen couppoging in Turkije, binnen enkele uren zal verschijnen.