Home Opinie ‘British Museum’ opent tentoonstellingsruimte ‘Islamic World’

‘British Museum’ opent tentoonstellingsruimte ‘Islamic World’

Het ‘British Museum’ heeft aangekondigd in 2018 een grote tentoonstellingsruimte te openen opgedragen aan de islamitische wereld welke zowel bestaande stukken als nieuwe aanwinsten tentoon zal stellen. De ruimte die de huidige ‘Islamic World gallery’ zal gaan vervangen is gelegen in het hart van het museum en is met 612 vierkante meter aanzienlijk groter dan de huidige 479 vierkante meter. De in Maleisië gevestigde Albukhary Foundation heeft met een grote donatie de totstandkoming van de nieuwe ruimte mogelijk gemaakt.

Advertentie

Tussen de tentoongestelde stukken zullen geglazuurde glazen moskeelampen, miniatuur schilderijen, belangrijk archeologisch materiaal uit Sammara (Irak), moderne stukken en eventueel videokunst te vinden zijn. Er zullen ook donkere ruimtes gerealiseerd worden die speciaal geschikt zijn voor uitstallingen van materialen die gevoelig zijn voor licht, zoals Perzisch Mughal schilderswerk, kalligrafieën en etnografische stukken die momenteel niet geëxposeerd kunnen worden.

De eerste van de twee tentoonstellingsruimtes zal de periode begin Islam tot 1500 beslaan waarbij de nadruk ligt op ‘the arts of the great medieval dynasties’. De tweede ruimte zal objecten uitstallen waaronder keramiek, juwelen en schilderijen die een licht werpen op de ‘pinnacle of creativity’ in het Ottamaanse, Safavidische en Mughal tijdperk – de drie grootste dynastieën die de islamitische wereld domineerden vanaf de zestiende eeuw. Ook zullen er objecten en textielstukken te zien zijn uit Centraal Azië en het islamitische deel van Zuid- en Zuidoost Azië.

Het museum hoopt hiermee de belangstelling voor islamitische kunst en cultuur te vergroten.