Home Nieuws Brief Turkse Diyanet voorgelezen aan nabestaanden Chapel Hill slachtoffers

Brief Turkse Diyanet voorgelezen aan nabestaanden Chapel Hill slachtoffers

Een brief met condoleances gestuurd door Mehmet Görmez, de Voorzitter van Diyanet -het Turkse Directoraat voor Religieuze Zaken- aan de familie van de drie vermoorde moslimjongeren in de Verenigde Staten werd hartelijk ontvangen door de families en bracht iedereen tot tranen toen het voorgelezen werd in het Islamitisch Cultureel Centrum.

Advertentie

De brief werd overhandigd aan de familie van de slachtoffers door Yasar Çolak, de vertegenwoordiger van Diyanet in Amerika.

Namee Barakat, de vader van Deah Barakat, die op brute wijze werd vermoord in zijn huis is erg ingenomen met de brief en zei dat hij blij is dat Turkije deelt in hun pijn. Hij waardeert de houding en aandacht van Turkije met betrekking tot kwesties waar moslims wereldwijd mee te maken hebben.

“We kregen telefoontjes van veel islamitische staten, maar geen daarvan ontroerde ons zoals deze boodschap”, zei Namee Barakat, eraan toevoegend dat de vastberaden houding van Turkije een positieve invloed op de Amerikaanse politici en media heeft gehad. “Hun houding veranderde nadat de Turkse President Recep Tayyip Erdoğan hen bekritiseerde om hun stilzwijgen na zo’n brute daad”, zei hij.

Er waren ongeveer 500 mensen in de gemeenschapsruimte toen de brief werd voorgelezen. Het publiek stond op en applaudisseerde nadat het voorgelezen werd. De meeste aanwezigen spraken hun waardering uit over de houding en sensitiviteit van Turkije.

In zijn brief, zegt Mehmet Görmez dat het pijnlijke incident diepe wonden heeft geopend en voor woede en verdriet heeft gezorgd bij moslims over de hele wereld:

“Beste gerespecteerde broeders en zusters:

Namens mijzelf en het volk van Turkije, breng ik u onze diepste sympathie en condoleances over voor het overlijden van uw kinderen, Deah, zijn vrouw Yusor en haar zus Razan, die het slachtoffer zijn geworden van een gruwelijke misdaad die de wereld schokte. De hele Turkse natie rouwt met u mee. Ik vraag Allah de Almachtige om u en uw gezin kracht, geduld en volharding in deze moeilijke tijd. Wij biddden dat Allah genade met hen heeft en hen zal belonen met het Paradijs.

Ze waren geliefde en gerespecteerde leden van hun gemeenschap die zich kenmerkten met hun bescheidenheid, vroomheid, glans en een deugdzaam en waardig leven. Ze zullen altijd als zodanig worden herinnerd.

Deze tragische gebeurtenis heeft geleid tot verontwaardiging en frustratie onder moslims wereldwijd. De onverschilligheid van de mensen die stil bleven na deze afschuwelijke moorden, waarvan sommigen in de media en anderen bij de overheid, hebben geleid tot een diep verdriet en pijn in de moslimgemeenschap. Deze tragische gebeurtenis vergroot onze verantwoordelijkheid op alle fronten. Voor hen die een hekel hebben aan de heilige en vreedzame boodschap van de islam voor de gehele mensheid, zij zullen iedere gelegenheid aangrijpen om de rust in moslimgemeenschappen te verstoren en de islam te presenteren als een object van haat.

De gefabriceerde angsten, haat en verdraaiingen over de islam verspreid door sommigen op machtsposities aan een onoplettend publiek heeft geleid tot onverschilligheid en soms regelrechte vijandigheid tegenover de islam en moslims. Het feit dat uw dierbaren hun leven verloren aan zo’n hatelijke en verachtelijke daad als deze geeft slechts de hatelijke houding en het verwrongen denken van degenen die zulke daden van terreur en geweld zou uitvoeren.

Ondanks dit alles, zullen wij als moslims niet ophouden met het verspreiden van onze boodschap van vrede en genade voor de hele mensheid wie en waar ze ook moge zijn. We zijn geïnspireerd door ons geloof om te communiceren met woorden van wijsheid, te spreken voor onze rechten en solidair te zijn met hen die gerechtigheid zoeken

Ik vraag nogmaals aan Allah de Almachtige om zijn zegeningen van genade en barmhartigheid te schenken aan Deah, Yusor en Razan. De gebeden en gedachten van al onze mensen gaan uit naar u en uw gezin en we bidden dat een dergelijke zinloze en lelijke misdaad als dit nooit meer gebeurt waar dan ook ter wereld. ”