Home Nieuws Brief Britse regering aan alle moslimleiders in Groot-Brittannië

Brief Britse regering aan alle moslimleiders in Groot-Brittannië

De Britse staatssecretaris voor gemeenschappen en lokale overheden Eric Pickles heeft in een brief aan alle moslimleiders in Groot-Brittannië een oproep gedaan om mensen kennis te laten maken met de “Britse islam”, hij riep daartoe op samen met de Pakistaans-Britse zakenman en conservatieve politicus Lord Tariq Ahmad.

Advertentie

Tariq Ahmad is parlementair staatssecretaris en is onderdeel van de islamitische Ahmadiyya gemeenschap in Groot-Brittannië.

De moslimgemeenschap heeft bij monde van Muslim Council of Britain [MCB] bezwaar aangetekend tegen de brief en de staatssecretaris om opheldering gevraagd. De MCB vindt dat de staatssecretaris extreemrechtse vooroordelen tot uiting brengt in zijn brief, wanneer hij van moslims vraagt om te demonstreren hoe islam verenigbaar kan zijn met de Britse identiteit.

De Britse RT-journalist en Gaza-correspondent Harry Fear had ook zijn bedenkingen bij de brief. Hij schreef op Facebook:
In een neerbuigende brief afgeleverd bij Britse moskeeën vertelt Pickles moslimleiders wat te denken, zeggen en doen. De slecht geïnformeerde, offensieve en Orwelliaanse brief, geschreven door Eric Pickles in de nasleep van de Parijse schietpartijen, onderstreept de vrijheid van meningsuiting, terwijl het de moskeeën vertelt wat ze moeten prediken.
Het is eigenlijk een neerbuigende dictaat door een spierballen showende overheid aan een gestigmatiseerde en kwetsbare gemeenschap dat tot doelwit is verworden. De Moslimraad van Groot-Brittannië heeft het recht om vraagtekens te zetten bij de brief. PM Cameron is een dwaas om deze blindelings te steunen. Ik kan mij niet herinneren dat Pickles een brief aan kerken heeft gericht na de aanslag van Breivik in Noorwegen. Meneer Pickles heeft een les in integratie nodig.

Op de post werd vrijwel meteen ingehaakt door Timothy Bowes die naar aanleiding van de brief aan moslims zelf ook een brief schreef aan christenen en kerken.

De brief in het Engels in de afbeelding hieronder (klik om te vergroten) of scroll verder om de brief in het Nederlands te lezen:
GB Department for Communities and Local Government letter

DE BRIEF:
“Assalamu Alaikum,

We hebben onlangs de verschrikkelijke wreedheden begaan in Parijs gezien. Het vinden van de juiste reactie hierop is een uitdaging voor iedereen. De gijzeling van een groot geloof om deze daden te rechtvaardigen vinden wij allen ziekelijk. Zoals moslims van over de hele wereld het al duidelijk hebben gemaakt, zijn dergelijke acties een belediging van de islam.

En toch, te midden van het bloedbad, kwam een teken van hoop – meer dan drie miljoen mensen van alle achtergronden, marcheerden om de schutters te verslaan en om onze waarden te beschermen: de vrijheid van meningsuiting, de rechtsstaat en de democratie.
We zijn trots op de reactie van de Britse gemeenschappen op deze aanval. Moslims uit het hele land hebben zich uitgesproken en hebben gezegd: niet in onze naam.

Maar er is meer werk te doen. We moeten onze jongeren, die het doelwit kunnen worden, duidelijk maken dat extremisten hen niets kunnen bieden. We moeten ze laten zien dat er andere manieren zijn om onenigheid te uiten: dat het recht om dat te doen de vrijheden zijn die de extremisten trachten te vernietigen. We moeten ze de veelvoud aan veroordelende woorden van Britse moslims laten zien: laat ze zien dat er voor deze mannen [extremisten] geen plaats is in onze moskeeën of andere plaatsen van gebed, en dat ze niet voor moslims in Groot-Brittannië of voor moslims waar dan ook ter wereld spreken.

Laat ons u verzekeren dat wij er als regering alles aan zullen doen om de geluiden van verdeeldheid te verslaan, maar uiteindelijk kunnen de uitdagingen van integratie en radicalisering niet vanuit White Hall [regeringscentrum] alleen kunnen worden opgelost. Sterke gemeenschapsleiders op lokaal niveau zijn nodig.

U, als religieuze leider, betrekt een unieke positie in onze samenleving. U heeft een unieke mogelijkheid, en een belangrijke verantwoordelijkheid: in het uitleggen en te laten zien hoe het geloof in de islam ook een deel van de Britse identiteit kan zijn. Wij geloven dat we samen een kans hebben om de ware aard van de Britse Islam vandaag te demonstreren. Er is een meer dan ooit tevoren behoefte aan een heldere uitleg over wat het vandaag de dag betekent om een Britse moslim te zijn: trots zijn op je geloof en op je land. We weten dat de daden van extremisten niet representatief zijn voor de islam; daarom moeten we laten zien wat wel representatief is.
Britse waarden zijn islamitische waarden. Net als alle andere godsdiensten, maakt de islam met zijn boodschap van vrede en eenheid ons land een betere en sterkere plaats, en Groot-Brittannië zou in waarde afnemen, zonder haar sterke moslimgemeenschappen. Iedere dag verstrekken moskeeën en andere geloofsinstellingen in het hele land hulp voor mensen in nood, en treedt het op als een centrum voor onze gemeenschappen. Het zijn deze positieve bijdragen die de ware boodschap van geloof zijn en het zijn deze bijdragen die moeten worden bevorderd.

We willen u ook graag verzekeren dat we in de afgelopen dagen een ontmoeting hebben gehad met politiechefs om ervoor te zorgen dat ze ondersteuning bieden aan moskeeën die ondersteuning nodig hebben, zoals sommigen van u jullie zorgen hebben geuit bij onze laatste ontmoeting. Ook hebben wij een bijeenkomst gehad met de anti-moslimhaat werkgroep om hun zorgen over de reacties op de recente aanvallen te horen en te overleggen wat er nog meer gedaan kan worden.

Iedereen die geweld ervaart moet het online melden bij de politie op de True Vision website of bij TELL MAMA, een dienst om specifiek steun te bieden aan islamitische slachtoffers van haat. Het venijn dat door de schurken van de English Defence League en Britain First wordt uitgeslagen is net zo goed een belediging voor de Britse waarden als de leer van de predikers van haat.

Voor organisaties die problemen ondervinden met zulke predikers, informatie over gratis juridisch advies is beschikbaar op LawWorks bij www.lawworks.org.uk/community-groups of de Bar Pro Bono Unit bij www.barprobono.org.uk, ook de Charity Commission heeft een toolkit gepubliceerd om organisatieleiders te helpen om hun organisatie te beschermen tegen misbruik door extremisten. goede doel leiders te helpen hun organisaties te beschermen tegen misbruik door extremisten. Deze toolkit is beschikbaar op http://bit.ly/1xTTH2W.

Wij verwelkomen uw gedachten, ideeën en initiatieven over hoe we de ware islamitische boodschap van vrede kunnen laten triomferen over degenen die proberen om onze gemeenschappen te verdelen.
Bedankt voor al het positieve werk dat u doet, en we kijken ernaar uit om verder samen te werken met u. We blijven al uw inzichten waarderen. Neem gerust contact op met ons team op integration@communities.gsi.gov.uk. We kijken ernaar uit van u te horen.”

BRON BRIEF