Home Economie BRICS – “Zij die 3 miljard mensen vertegenwoordigen”

BRICS – “Zij die 3 miljard mensen vertegenwoordigen”

De Russische president Vladimir Putin luidt een nieuw tijdperk voor het Euraziatisch blok, de Shanghai Cooperation Organization (SCO) in, terwijl hij de nieuwe leden Pakistan en India verwelkomde.

Advertentie

In een toespraak tot de top van leiders in Ufa, Rusland, zei Poetin: “In de moderne omstandigheden is het belangrijk om het idee van het koppelen van de EEU (Euraziatische Economische Unie) met de Silk Road Economic Belt, te realiseren.”

De Indiase premier Narendra Modi feliciteerde Pakistan ook met de toetreding tot de groep en zei dat de organisatie het potentieel heeft om de eenheid in de regio te bevorderen.

“De toekomst van welvaart berust op het fundament van vrede. Wij zullen met SCO samenwerken in de bestrijding van terrorisme en extremisme”, zei Modi, eraan toevoegend: “We zullen streven naar een omgeving die barrières vereenvoudigd en handel en investeringen in de regio helpen ondersteunen,” zei hij.

Poetin voegde eraan toe dat Wit-Rusland zal worden bevorderd tot status van waarnemer bij de SCO, terwijl Azerbeidzjan, Armenië, Cambodja en Nepal zullen toetreden als gesprekspartners.

De SCO, opgericht in 1996, is een politieke, economische en militaire organisatie van China, Rusland, Kazachstan, Kirgizië Tadzjikistan en Oezbekistan.

Turkije, Sri Lanka en Wit-Rusland wonen de top bij als gesprekspartners, terwijl Afghanistan, India Iran, Mongolië en Pakistan de status van waarnemer hebben.

Modi heeft op de achtergrond van de top een ontmoeting gehad met de Pakistaanse Minister President Nawaz Sharif, voor het eerst in meer dan een jaar. De twee leiders, wiens landen in een lange en verbitterde strijd verwikkeld zijn, kwamen overeen dat Modi Pakistan een bezoek zal brengen volgend jaar en dat de twee kernmachten samen zullen werken op het gebied van veiligheid.

De vijf BRICS landen vertegenwoordigen zo’n 3 miljard mensen, ongeveer 40% van de totale wereldbevolking en hebben een gezamenlijk Bruto Binnenlands Product van 16.000 miljard dollar in totaal. Ongeveer evenveel als het BBP van de Verenigde Staten. Ter vergelijking: het BBP van Turkije in 2013 was 822 miljard dollar, iets minder dan het BBP van Nederland in datzelfde jaar: 853 miljard dollar. Het gezamenlijke BBP van Duitsland, Frankrijk en Engeland is 9.100 miljard dollar, of 9,1 biljoen dollar.

Putin heeft aangekondigd dat de volgende vergadering van de BRICS plaats zal vinden in november, in de Turkse badplaats Antalya.