Home Nieuws Brandstichting bij Diyanet moskee New Haven

Brandstichting bij Diyanet moskee New Haven

In de Amerikaanse stad New Haven in de staat Connecticut is afgelopen zondag een moskee gered van een vuurzee die naar alle waarschijnlijkheid opzettelijk is aangestoken. De moskee, die op het moment dat de brand uitbrak in verbouwing was, is verbonden aan het Turkse Diyanet in Turkije.

Advertentie

Volgens officials die de toedracht van de brand onderzoeken, lijkt het erop dat de brand opzettelijk is aangestoken. Meerdere brandweerteams rukten zondag rond 16.00 uur lokale tijd uit om de brand te bestrijden. Het lukte hen om de brand binnen een uur onder controle te krijgen.

Hoewel nog niet met zekerheid kan worden vastgesteld dat de brand is aangestoken door een witte nazi, is een verband met de terrorist die in Christchurch een terreuraanslag pleegde op twee moskeeën niet weg te denken. De dader van die terreuraanslag pochte er in zijn manifest over dat het hem lukte om weg te komen met een brandstichting in een moskee en moedigde anderen aan om ook hetzelfde te doen.

Volgens brandweercommandant John Alston raakte niemand gewond bij de brandstichting. “Iedere keer dat er een brand zoals deze uitbreekt, heeft het invloed op gehele gemeenschappen, niet alleen families, maar ook gelovige mensen,” aldus Alston.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu zegt dat de aanval op de moskee in New Haven weer een voorbeeld is van de toenemende moslimhaat in de wereld en zegt dat hij troost put uit het feit dat iedereen ongedeerd is gebleven. De Council on American-Islamic Relations heeft ondertussen een beloning uitgeloofd van $10,000 voor de gouden tip die leidt tot een arrestatie in deze zaak.

Ook in Nederland zijn moskeeën dikwijls het doelwit van brandstichting of een aanslag met brandbommen.

Islamophobia Mapped: arson attacks on mosques in the Netherlands