Home Nieuws Boot met vluchtelingen kapseist, Turkse politieagent in tranen om verdronken meisje

Boot met vluchtelingen kapseist, Turkse politieagent in tranen om verdronken meisje

De Turkse kustwacht heeft zondag 18 mensen gered van de verdrinkingsdood, toen hun boot kapseisde op zee bij de kustplaats Bodrum. Het bootje was onderweg naar Griekenland, de vluchtelingen op zoek naar een veilig thuis in Europa. Twee kinderen redden het bootongeluk niet en kwamen om het leven. Een Turkse politieagent kijkt in tranen toe hoe één van de meisjes wordt gereanimeerd.

Advertentie

Het incident vond plaats vlakbij de Turkse kust, meteen na vertrek. Lokale bewoners hoorden geschreeuw vanuit zee en lichtten de politie in. Veertien van de opvarenden konden zelfstandig naar hun veiligheid zwemmen, terwijl achttien anderen uiteindelijk gered moesten worden.

Voor twee kleine kinderen kwam de hulp niet op tijd. Één van de verdronken kinderen wordt door de Turkse verkeersagent Harun Kılıçoğlu, zelf vader van twee kinderen, naar een ambulance gebracht, waar hij aangeslagen kijkt naar het jonge meisje, terwijl ze wordt gereanimeerd. Het meisje van zeven jaar oud wordt overgebracht naar het ziekenhuis, maar redt het uiteindelijk niet. De vier jaar oude Ihab Abujazar uit Palestina kon wel gered worden na een succesvolle reanimatie. Twee weken geleden vond een soortgelijk tragedie plaats bij Izmir, waar acht mensen het leven lieten. De Turkse politie heeft een onderzoek ingesteld naar het dodelijke incident in Bodrum en als onderdeel van dat onderzoek reeds vier verdachten aangehouden.

Sinds maart 2016 zijn Turkije en de EU een vluchtelingenakkoord overeengekomen, om de vluchtelingenstromen naar Europa, mede als gevolg van de Syrische burgeroorlog, in Turkije tegen te houden en de kwaliteit van opvang in de regio te verbeteren. In de praktijk betekent dit beleid dat Turkije de buitengrenzen van de EU bewaakt, tegen een vergoeding, die de EU lang niet altijd overmaakt.

Turkije vangt de laatste jaren al meer dan 3,5 miljoen vluchtelingen op, en heeft in die periode al meer dan 32 miljard dollar uitgegeven daaraan.