Home Opinie Bonus Quote Appa: “Ik ben misselijk geworden van Nederland”

Bonus Quote Appa: “Ik ben misselijk geworden van Nederland”

De Marokkaans-Nederlandse rapper Appa, of Rachid El Ghazaoui zoals hij voluit heet, zegt in een interview met De Correspondent dat hij klaar is om te vertrekken uit Nederland: “Ik ben misselijk geworden van dit land,” zegt hij.

Advertentie

De rapper is de afgelopen jaren een schietschijf geworden voor (PvdA) politici die willen scoren bij de Israël-lobby en de lobby zelf uiteraard, die hem het werk letterlijk onmogelijk heeft proberen te maken. Volgens eigen zeggen had hij multimiljonair kunnen worden in dit land, maar heeft hij ervoor gekozen om een boodschap uit te te dragen. Als gevolg daarvan, betaalt hij nu de prijs. Zelfs “Marokkaanse” PvdA politici als Ahmed Marcouch riepen op om de rapper geen podium meer te bieden.

‘Maar al het Nederlandse is uit me gewurgd, ik ben hier totaal niet meer welkom. Mensen lopen alleen maar te ouwehoeren over moslims. Toen ik opgroeide, was dit een veel socialer land, de sfeer was vriendelijker, soms denk ik: hoe komt het dat iedereen tegenwoordig oogkleppen opheeft? Overal is xenofobie, islamofobie – en het wordt getolereerd. Anne Frank is nog steeds een superheld hier, maar er worden allemaal nieuwe Anne Franks geweigerd bij de grens, duizenden kindvluchtelingen, en dan denk ik: faka, ben ik dan de enige die dat ziet? Ik wil dit aan de kaak stellen, maar heb geen idee hoe. Het maakt niet uit hoe ik het breng, ik ben toch wel een extremist, een antisemiet, een terrorist. Ik ben het zat.’

‘In Marokko helpen mensen elkaar. Ze zijn ontspannen en houden zich niet bezig met vooroordelen of onzin als het publieke debat. Wat betekent dat eigenlijk, het publieke debat? In Nederland betekent het: mensen gaan op Twitter en kankeren op alles wat niet-Nederlands is. Ik word hier alleen maar weggekeken en uitgehoond, echt, helemaal niets bevalt me meer aan dit land. Mensen doen er alles aan om ervoor te zorgen dat ik mezelf minder voel, dat ik minder ben. Heel simpel: waarom zou ik hier dan blijven? Ik wil de bergen in, in mijn eentje. Een fles water, de zon, meer heb ik niet nodig. Vriend, ik ben weg hier. Mij zie je voorlopig niet meer.’

Stelling: Als ik de kans krijg, ga ik in Turkije (of een ander land) wonen.

View Results

Laden ... Laden ...

Het hele interview met Appa in de Correspondent heeft een leestijd van 10-14 minuten en is HIERRRRR te lezen.