Home Nieuws Boek over Atatürk te koop voor 2.500 Turkse Lira per stuk

Boek over Atatürk te koop voor 2.500 Turkse Lira per stuk

De Turkse journalist en schrijver Yilmaz Ozdil brengt een nu al veelbesproken boek op de markt die gaat over het leven van de stichter van de Turkse Republiek, Mustafa Kemal Atatürk. Van het boek wordt een beperkte oplage gedrukt en deze worden voor 2.500 Turkse Lira (ongeveer 485 Euro) per stuk op de markt gebracht.

Advertentie

Van het boek dat ‘Mustafa Kemal’ heet en door Kırmızı Kedi Yayınevi (Uitgeverij de Rode Kat) wordt uitgebracht, worden er in totaal 1881 gedrukt. Dat aantal is symbolisch en staat voor het geboortejaar van Mustafa Kemal Atatürk, die in 1881 op de wereld kwam in Selanik (Thessaloniki) dat toen nog binnen de landsgrenzen van het Ottomaanse Rijk viel.

Ook met de verkoop van het boek wordt op een symbolisch tijdstip aangevangen, te weten op 23 januari om 9.05 uur, het tijdstip waarop Mustafa Kemal Atatürk overleed op 10 november 1938. De ‘Limited Edition’ Mustafa Kemal boeken zullen, indien uitverkocht, in totaal 4.702.500 Turkse Lira opbrengen, omgerekend ruim 900.000 EURO.

Er is op sociale media ook kritiek op het bedrag dat Ozdil vraagt voor de boeken. Critici vinden dat Ozdil Atatürk gebruikt uit financieel gewin. Zijn critici delen video’s waarin Ozdil met lof spreekt over de jongen die met zijn Ciftlik Bank ponzi scheme mensen in Turkije bijna honderd miljoen euro afhandig wist te maken.