Home Economie Bod op MONSANTO van 62 miljard dollar

Bod op MONSANTO van 62 miljard dollar

Het Duitse farmaceutische- en chemische bedrijf Bayer AG heeft een bod uitgebracht van 62 miljard dollar op de zaadveredelaar Monsanto, die wereldwijd het monopolie op de zadenmarkt nastreeft.

Advertentie

Bayer zegt in een verklaring dat het een bod uitbrengt van 122 dollar per aandeel en dat het voor in totaal 62 miljard dollar bereid is om Monsanto over te nemen. De financiering wordt deels met schulden en deels met eigen middelen bekostigd, indien de koop doorgaat.

Bayer wil met de aankoop van Monsanto een wereldwijde marktleider zijn in de landbouwsector. Monsanto produceert naast genetisch gemanipuleerde gewassen ook het naar alle waarschijnlijkheid kankerverwekkende onkruidbestrijdingsmiddel Roundup. Bayer produceert nu vooral geneesmiddelen zoals aspirine en anticonceptiemiddelen.

Nederlandse boeren zijn niet happig op de overname door Bayer en hopen dat de Duitse en Amerikaanse mededingingsautoriteiten de overname van Monsanto tegenhouden. “Want dit gaat niet over auto’s of met welke telefoon we bellen. Dit gaat over wat er op ons bord komt.”