Home Nieuws Bloedbad bij terreuraanslag op twee moskeeën Christchurch, dader livestreamde moordpartijen

Bloedbad bij terreuraanslag op twee moskeeën Christchurch, dader livestreamde moordpartijen

Meer dan veertig mensen zijn vrijdag omgekomen bij een terreuraanslag op twee moskeeën in Christchurch in Nieuw Zeeland tijdens het vrijdaggebed, volgens de Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern. De dader is de 28-jarige christelijke extremist Breton Tarrant uit Australië.

Tenminste dertig mensen zijn vermoord in de Masjid Al Noor moskee en tien mensen zijn er vermoord in een moskee in Linwood.

Het is duidelijk dat dit alleen omschreven kan worden als een terroristische aanval,” zei Ardern. Volgens de premier zouden de vier verdachten die in hechtenis zijn genomen er extremistische ideeën op nahouden, maar niet op een lijst van de politie gestaan hebben voor verscherpt toezicht.

Er is geen plaats voor zulk een daad van ongehoord extremistisch geweld, waarvan duidelijk is dat deze daad er één was. Het is duidelijk dat dit één van Nieuws-Zeeland’s duistere dagen is,” aldus Ardern.

De man die verantwoordelijkheid nam voor de terreuraanslag was volgens zijn manifest een 28-jarige Witte Australische man die naar Nieuw-Zeeland kwam om deze terreuraanval te plannen en uit te voeren.

Volgens de Australische premier Morrison zou het gaan om de 28-jarige Breton Tarrant, een radicale, extreemrechtse, gewelddadige terrorist met de Australische nationaliteit. Tarrant deelde beelden van zijn terreuraanslag via een live-video op Facebook. Het techbedrijf beëindigde de uitzending toen duidelijk werd wat het doel ervan was. Op de weerzinwekkende beelden is te zien hoe Tarrant met een kogelregen weerloze moslims die bidden vermoordt. Één iemand probeert het wapen van de terrorist nog af te pakken, door hem van achteren te besluipen, maar het lukt hem net niet. Ook op de mensen die gewond of dood op de grond liggen vuurt Tarrant als een bezetene zijn magazijn leeg.

Tarrant gebruikte wapens en munitieclips waarop namen waren geschreven die verwezen naar historische en hedendaagse figuren die betrokken waren bij het vermoorden van moslims. De extreemrechtse terrorist liet ook een manifest achter van 74 pagina’s waarin hij redenen uiteenzet voor het vermoorden van moslims. Tarrant sprak in het bijzonder van Turken en dat deze uit Europa gedwongen zullen worden en dat alle moskeeën in Istanbul zullen worden vernietigd.