Home Nieuws Bijeenkomst IS met Google en YouTube om censuur conflictvideo’s

Bijeenkomst IS met Google en YouTube om censuur conflictvideo’s

De Israëlische onderminister van Buitenlandse Zaken, lid van de Knesset Tzipi Hotovely, heeft deze week bijeenkomsten gehouden met vertegenwoordigers van Youtube en Google, om op zoek te gaan naar manieren om samen te werken bij het censureren van Palestijnse video’s, waarvan zij vinden dat deze “Aanzetten tot geweld en terrorisme”.

De Israëlische krant Maariv zei dat Hotovely zal samenwerken met vertegenwoordigers van Google en Youtube aan een gezamenlijk mechanisme dat belast zal worden met “Toezicht op en repressie van materiaal, wat de hoofdstad van de Israëlische Staat (IS), Tel Aviv, te ver vindt gaan”.

De persverklaring die alleen in het Hebreeuws is uitgebracht, spreekt van een meeting tussen Hotovely, YouTube CEO Susan Wojcicki en Google’s directeur van publiek beleid Jennifer Oztzistzki op het Google kantoor in Silicon Valley.

Hotovely zei dat ze een uitgebreid overzicht heeft gekregen voor bedrijven om films te monitoren die naar hun mening aanzetten tot geweld.

Ze zei dat met Google overeen is gekomen om de bilaterale betrekkingen met het IS ministerie van Buitenlandse Zaken te versterken en een gezamenlijk mechanisme op te bouwen dat beide partijen partners maakt bij het toezicht op en het censureren van gepubliceerd materiaal.

Deze stap van IS komt temidden van escalatie in bezet Palestina, en een grote hoeveelheid gepubliceerde video’s, inclusief dat van strijders van de IS (Israëlische Staat) die Palestijnen executeren nadat ze reeds gewond en weerloos zijn.

Deze samenwerking tussen Google, Youtube en de IS heeft volgens veel journalisten serieuze implicaties. Veel journalisten hebben zich ook al uitgesproken tegen deze samenwerking, betogend dat het een directe aanval op de persvrijheid is.

Alle buitenlandse journalisten die in de door IS bezette gebieden werken, zijn verplicht zich te registeren bij het Israëlisch leger. Al het materiaal dat zij filmen gaat door een controle voordat het mag worden vrijgegeven. Met de recente ontwikkelingen in de technologie, zijn veel Palestijnen en andere burgers echter in staat om video’s ongecensureerd online te plaatsen.

IS heeft herhaaldelijk zijn ongenoegen geuit over deze ontwikkeling en hebben eraan gewerkt om manieren te vinden om de video’s uit de bezette gebieden te censureren. Dat lijkt nu te lukken met hulp van Google en Youtube.

Bron: IMEMC.