Home Nieuws Bijeenkomst Arnhem met omstreden politica afgelast

Bijeenkomst Arnhem met omstreden politica afgelast

Een bijeenkomst in de Rozet van Arnhem die vrijdag zou plaatsvinden met de omstreden politica Tuba Hezer, parlementslid voor de HDP in de Turkse provincie Van, die de begrafenis van PKK-zelfmoordterrorist Abdulbaki Somer bezocht, is afgelast. Dat meldt de Gelderlander donderdag.

Advertentie

Het evenement was georganiseerd door HDK Oost-Nederland en zou plaatsvinden in de Rozet van Arnhem. De omstreden politica Hezer zou volgens het programma spreken van 20.30 uur tot 21.30 uur. Hezer, bezocht dit jaar de begrafenis van Abdulbaki Somer, die 29 mensen om het leven bracht bij de zelfmoordaanslag in Ankara in februari. Daarbij kwamen 29 mensen om het leven in de leeftijden variërend van 4.5 tot 66 jaar oud. De aanslag met een autobom werd gepleegd door de TAK, een splintergroepering van de terreurgroep PKK. Op 28 augustus bezocht de omstreden politica Hezer een andere begrafenis van een PKK-terrorist. Het Openbaar Ministerie in Turkije heeft nadien een onderzoek ingesteld naar Hezer.

Volgens de Gelderlander hebben de organisatoren besloten om de bijeenkomst af te lasten. Woordvoerder Yilmaz van de organisatie noemt de Turken die menen van hun recht op vrijheid van meningsuiting gebruik te kunnen maken ‘extreem nationalistisch‘ en beticht ze ervan ‘erop uit te zijn om te polariseren‘.

Rozet van Arnhem of Stichting Beheer Rozet, het gebouw waar de bijeenkomst plaatsvindt, heeft in 2014 een renteloze lening gekregen van de gemeente Arnhem van 300.000 EURO en draait op gemeenschapsgeld “ten behoeve van de voorinvestering die
vereist is voor het opstarten van een solide, toekomstbestendige exploitatie
“. De gemeente Arnhem betaalt voor het centrum de rentekosten van 5.250 per jaar voor de komende tien jaar.

Volgens de Gelderlander heeft de gemeente geen bemoeienis met de inhoudelijke programmering van Rozet. Na overleg over de veiligheid rondom de bijeenkomst waar de omstreden politica zou spreken zou de organisatie de stekker eruit hebben getrokken. Verschillende Arnhemse politieke partijen die zijn benaderd door DutchTurks.nl voor een reactie, hebben nog niet schriftelijk gereageerd.

DutchTurks.nl benadrukt dat het niet de bedoeling is om de vrijheid van meningsuiting van anderen aan banden te leggen of om kritiek op Turkije of de Turkse politiek de kop in te drukken, maar om vraagtekens te zetten bij omstreden politici die begrafenissen bijwonen van terroristen die zichzelf opblazen te midden van een mensenmassa in Ankara, en waarbij burgerslachtoffers van 4,5 tot 66 jaar oud vallen: “Het niet nastreven van een vreedzame oplossing voor (internationale) conflicten en het niet respecteren van de onschendbaarheid van het menselijk leven is één van de pijlers van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Het hier naartoe halen van een omstreden politica als Tuba Hezer, die een begrafenis bijwoont van iemand die zichzelf opblaast te midden van een mensenmassa in de Turkse hoofdstad, druist niet alleen in tegen waar onze democratische rechtsstaat voor staat, maar zorgt ook voor onnodige polarisatie. Het importeren van spanningen naar Nederland moeten we met zijn allen niet willen“.