Home Nieuws Biden benoemt PKK-vriend McGurk uit Obama-tijdperk

Biden benoemt PKK-vriend McGurk uit Obama-tijdperk

Brett McGurk
Brett McGurk neemt een onderscheiding in ontvangst van PKK-terrorist Polat Can.

Inkomend president voor de Verenigde Staten, Joe Biden, kiest bij de benoeming van topposities binnen zijn Nationale Veiligheidsraad voor oud-getrouwen van de Obama-regering die verantwoordelijk waren voor het Midden Oosten-beleid. Brett McGurk, die bekendstaat als vriend van de terroristische organisatie PKK-YPG, wordt speciaal gezant voor het Midden Oosten.

Speciaal gezant van de Coalitie ter bestrijding van ISIS” Brett McGurk is geliefd bij de Marxistische terreurbeweging PKK en PMU-milities in Irak die gelinkt worden aan de Iraanse Revolutionaire Garde en ook meevechten in Syrië aan de zijde van het Assad-regime. Hij wordt nu verantwoordelijk voor het Midden-Oosten namens de Nationale Veiligheidsraad van de VS, een belangrijk adviesorgaan van de Amerikaanse president.

Advertentie

Brett McGurk heeft in zijn rol als Speciaal Gezant de voorbije jaren een actieve rol gespeeld in het bewapenen en normaliseren van de terreurbeweging PKK in Syrië. In 2017 gaf de Amerikaanse Generaal Raymond Thomas toe dat de Syrische tak van de terreurorganisatie PKK zijn naam wijzigde in SDF op verzoek van de VS. “Speciaal Gezant van de Coalitie ter bestrijding van ISIS” Brett McGurk heeft een behoorlijke carrière achter de rug. McGurk was in 2004 hoofdadviseur van de Amerikaanse ambassadeur in Irak, senior adviseur van de overgangsregering na de illegale Amerikaanse invasie van Irak en hielp mee met het opstellen van de interim-grondwet. In dezelfde periode werd ook Abu Bakr Al-Baghdadi vrijgelaten uit Amerikaanse gevangenschap in Camp Bucca. Al-Baghdadi werd in 2010 de hoogste leider van Al-Qaeda in Irak, dat zich vanaf dat moment “Islamitische Staat van Irak” begon te noemen. In 2014 brak de terreurbeweging definitief met Al-Qaeda en noemde zich “Islamitische Staat“, terwijl het zich ook begon uit te strekken naar Syrië. McGurk werd in 2012 genomineerd voor de positie van Ambassadeur in Irak, maar dat viel in het water na het uitlekken van e-mails met journalist Gina Chon van de Wall Street Journal. Drie jaar later, in 2015, werd hij door Obama benoemd tot “Speciaal Gezant van de Coalitie ter bestrijding van ISIS.

Generaal Raymond Thomas geeft toe hoe de Amerikanen een kunstgreep toepasten om de terreurbeweging PKK te normaliseren.

Micheal Doran van de Hudson Institute legt uit hoe de Obama-regering Turkije van zich vervreemdde door met terroristen in zee te gaan.

Andere kopstukken uit het Obama-tijdperk, die een cruciale rol speelden bij de Iran-deal in 2015 krijgen belangrijke posities toegewezen. De voormalige stafchef van de minister van Buitenlandse Zaken John Kerry, Jon Finer, wordt de plaatsvervangend Nationaal Veiligheidsadviseur. Wendy R. Sherman, hoofdonderhandelaar bij de Iran-deal in 2015, wordt vice-minister van Buitenlandse Zaken. Victoria Nuland, die niet geliefd is in Rusland, wordt genoemd als de nieuwe Under Secretary of State for Political Affairs