Home Nieuws Bevrijde ouderen uit Noord-Syrië danken Turkije

Bevrijde ouderen uit Noord-Syrië danken Turkije

Azime Huseyin, 82, en Ahmet Hannan, 65, werden gered door Turkse soldaten uit Afrin, noordwest Syrië tijdens Operatie Olijftak. Azime en Ahmet worden nu verzorgd in een verpleeghuis in de zuidelijke provincie van Turkije, Hatay.

Advertentie

Sinds 20 januari is Turkije bezig met Operatie Olijftak (Operation Olive Branch) om Afrin vrij te maken van terroristen van groeperingen PYD/PKK en Daesh.
Ahmet Hannan vertelde Anadolu Agency dat hij zeven jaar geleden vluchtte van PYD/PKK en zich gevestigd had op een nieuwe en onbekende locatie.

Drie dagen voor de Turkse soldaten het dorp Bilal Aga binnenkwamen, was Ahmet achtergelaten door de andere dorpelingen.

De Turkse soldaten gaven hem te eten en vervolgens werd Ahmet naar Turkije gebracht.

”Ik ben erg comfortabel en gelukkig. Het is hier veel rustiger dan in Syrië. Ik heb een bed en voedsel hier. Dit had ik thuis niet eens,” zegt Ahmet.

Azime Huseyin zei dat ze alleen leefde in het dorp. Haar kinderen waren jaren geleden naar elders verhuisd. ”Toen de Turkse soldaten het dorp binnenkwamen vluchtten de PYD/PKK terroristen meteen,” zegt Azime.

”Ik ben ontzettend blij dat ik in Turkije nieuwe kleding heb gekregen en naar het ziekenhuis ben gebracht. Turkije is een mooi land maar ik mis mijn huis en kinderen,” voegde ze eraan toe.

Ali Sandikci, de provinciaal directeur van het ministerie van Gezin en Sociaal Beleid, zei dat het Turks leger sinds het begin van de operatie voorzichtig heeft gehandeld en rekening heeft gehouden met de behoeften van gehandicapten en ouderen.
”Ome Ahmet en tante Azime zijn levende voorbeelden daarvan,” zei Ali Sandikci. Hun behandelingen zijn geheel kosteloos.

Volgens een verklaring van de Turkse generale staf wil er met deze operatie voor veiligheid en stabiliteit gezorgd worden langs de Turkse grenzen en de regio en de Syriërs beschermen tegen terroristische onderdrukking en wreedheid.

De operatie wordt uitgevoerd in het kader van het recht op zelfverdediging van Turkije op basis van het internationaal recht, de resoluties van de VN-veiligheidsraad en met respect voor de territoriale integriteit van Syrië.