Home Nieuws Beveiligers Turks consulaat fout volgens Aboutaleb

Beveiligers Turks consulaat fout volgens Aboutaleb

Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam zegt dat de beveiligers van het Turkse consulaat geen pepperspray hadden mogen gebruiken tegen een bezoeker van het consulaat die dinsdag tekeer ging tegen het personeel. Beveiligingsmedewerkers zouden de man naar buiten hebben gedwongen met pepperspray.

Advertentie

Volgens Aboutaleb mochten de beveiligers geen pepperspray gebruiken, omdat ze daar geen vergunning voor hebben.

Tanya Hoogwerf van de extreemrechtse partij Leefbaar Rotterdam vroeg het debat in de Rotterdamse raad aan, omdat zij claimt zich zorgen te maken over spanningen in de Turkse gemeenschap.

Volgens de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb wordt nog onderzocht wat zich precies heeft afgespeeld in het consulaat, maar zou het gecompliceerd zijn omdat het zich niet op Nederlands grondgebied heeft afgespeeld. De beveiligers worden wel strafbaar geacht, als blijkt dat ze het gebruikt hebben.

Burgemeester Aboutaleb raakte uit de gratie bij de moslimgemeenschap in Nederland na herhaaldelijke misstappen die hij zette. Zo noemde hij een Palestijnse vlag die geprojecteerd werd op het stadhuis van Rotterdam volgens ingewijden ‘Gevelvervuiling‘ en stond hij manifestaties toe in zijn stad van sympathisanten van de gewelddadige terreurbeweging PKK. Ook zijn optreden tegen jongeren die tegen de karikatuur Zwarte Piet betoogden en de buitenproportionele schoffering van Turkse diplomaten hebben bijgedragen aan het feit dat vooral Turks-Nederlandse organisaties hem de rug hebben toegekeerd. Aboutaleb zegt zich ook zorgen te maken om spanningen in zijn stad, maar staat wel het spitroosteren van een varken toe voor een moskee tijdens Ramadan, door de extreemrechtse haatbeweging PEGIDA.

De argwaan in de richting van Aboutaleb is niet nieuw. Uit Wikileaks-documenten zou blijken dat de Amerikanen Aboutaleb als één van hun belangrijkste informanten uit de moslimgemeenschap in Nederland beschouwden. Zelf zegt Aboutaleb geen informant geweest te zijn voor de Amerikanen.