Home Nieuws Bestuur ULU-moskee doet aangifte tegen PVV’er Henk van Deun

Bestuur ULU-moskee doet aangifte tegen PVV’er Henk van Deun

Het bestuur van de ULU-moskee in Utrecht gaat maandag om 16.00 uur aangifte doen tegen PVV’er Henk van Deun na diens uitspraken bij een radio-interview van Bingo FM. In de reportage zei van Deun dat hij “Liever heeft dat de moskee afbrandt, bij wijze van spreken”. Van Deun zelf liet weten dat hij het niet letterlijk bedoelde en noemde het een onhandige woordkeuze.

Advertentie

De moskee heeft volgens het AD na ‘ampel beraad’ besloten om aangifte te doen tegen de PVV’er omdat van Deun volgens hen “Door zijn krachtige retoriek aangezet heeft tot haat, discriminatie en geweld”. De advocaat van de moskee, Anis Boumanjal, zegt dat het voor van Deun duidelijk moet zijn geweest dat hij met zijn woorden mensen zou kunnen aansporen tot haat of geweld.

Volgens advocaat Boumanjal had van Deun in de uitzending de kans om zijn woorden terug te nemen. Van Deun kreeg de kans van de radio-presentator om zijn woorden terug te nemen, maar hij koost ervoor om hier nog eens overheen te gaan. De PVV’er had kunnen weten dat er een aanmerkelijke kans geweest is dat iemand de daad bij het woord zou voegen. “Dat die kans reëel is te noemen, is gezien het recente geweld dat is gepleegd op andere moskeeën en de tijdsgeest waarin we leven, een gegeven,” aldus de advocaat van de moskee.

Moskee-voorzitter Yucel Aydemir zegt dat ze lang hebben nagedacht wat ze met de uitspraak zouden doen. “Wij kunnen best veel hebben en incasseren best veel. Onze huid is dikker dan een olifant, maar wij vinden dat er nu echt een grens is overgegaan door de angst die er is gekweekt,” verklaart Aydemir. Aydemir heeft vrijdag de moskeegangers toegesproken en hen gevraagd om rustig te blijven en niet in te gaan op provocaties. De angst onder moskeebezoekers heeft hem geraakt, zegt hij.

Aydemir zegt ook dat er, weliswaar nog niet face to face, een gesprek is geweest met van Deun. De moskee staat open voor dialoog.

Andere particulieren, zoals Omar Abdullah, hebben ook aangifte gedaan tegen de PVV’er vanwege zijn uitspraken.

Van Deun werd door zijn werkgever niet op de vingers getikt, die in een verklaring te kennen gaf: “Wij gaan niet over de politieke keuzes van ambtenaren, tenzij door die keuze het functioneren van de medewerker in gevaar komt. Individuele personele gevallen bespreken wij niet in de pers“.

De politieke partij DENK zei in een verklaring omtrent de kwestie:
“Wat ons betreft mogen mensen die racistische, xenofobe, antisemitische of islamofobe uitspraken doen, niet werkzaam zijn bij de overheid. Van Deun is werkzaam bij de gemeente Nieuwegein en wat ons betreft kan hij ophoepelen.”