Home Nieuws Bestrijder radicalisering slachtoffer van politiegeweld

Bestrijder radicalisering slachtoffer van politiegeweld

“Net gebeurd! ’s Lands bekendste stem in het bestrijden van gewelddadige radicalisering werd zonet zelf slachtoffer van het soort politiegeweld dat radicalisering bij jongeren voedt”, dat staat op de Facebookpagina van “Tussen Vrijheid en Geluk”. Hieronder leest u het relaas.

“Net gebeurd! ’s Lands bekendste stem in het bestrijden van gewelddadige radicalisering werd zonet zelf slachtoffer van het soort politiegeweld dat radicalisering bij jongeren voedt.
Onze eigen collega Montasser AlDe’emeh منتصر يوسف علي الدعمة, co-auteur van De #Jihadkaravaan, belde Pieter een paar minuten geleden, helemaal overstuur, met deze woorden.

Advertentie

“Ik had een lezing in de Commissie Binnenlandse Zaken van het Brusselse parlement in de Lombardstraat 69. Een lezing over radicalisme dan nog, waar ik mijn ervaring ging delen over hoe we gewelddadige radicalisering kunnen tegengaan. Ik sprak er voor parlementsleden en politici. Daarna ging ik eten met ouders van Syriëstrijders die hun zonen verloren.

Daarna, in de auto in de buurt van de Anspachlaan, hielden drie agenten me tegen aan een kruispunt; Ze gebaarden dat ik opzij moest gaan en dat ik mijn raam moest opendoen. doen raam open. Ze vroegen mijn identiteitskaart, rijbewijs en papieren van de auto. Ik gaf alles zonder problemen. Een andere agent was aan het bellen. Plots kwamen zeven agenten naar mijn auto.
– ‘Welke talen spreekt u?’, vroeg één van de agenten in het Frans.
– ‘Nederlands, Frans, Engels en Arabisch’, antwoordde ik, steeds in het Frans.
– ‘Hier spreken we geen Arabisch’, zei de agent heel grof.
– ‘Is het normaal dat de politie zich zo gedraagt tegen burgers?’, vroeg ik.

Ze zegden dat ik de motor van mijn auto moest stil leggen en mijn sleutels op het dashboard moest leggen. Ik deed alles wat ze vroegen, rustig. Ze deden mijn koffer open en ze zagen dozen met exemplaren van ons boek De Jihadkaravaan.
– ‘De jihadkaravaan?’, riep een agent. ‘Stap uit uw auto’, beval hij.
Hij gooide de boeken op de grond, grepen me vast en duwden me met handen en gezicht tegen de auto om me te fouilleren. Ik zag hoe de agent mijn portefeuille doorzocht.
– ‘Haal de kaart uit je gsm’, riep een agent.
– ‘Neen, dat is privé. Jullie hebben geen bevel van een onderzoeksrechter’, zei ik met mijn gezicht op de auto gedrukt.
– ‘Geen probleem’, zei de agent. En hij haalde de batterij en de kaart eruit. Ze doorzochten de hele auto en namen nota’s.
– ‘Jihadkaravaan? Hier geen jihad’, zei agent.
– ‘Maar ik deed net onderzoek voor Binnenlandse Zaken. Dat boek gaat over de dynamiek van radicalisering, zodat de regering en de politie het net beter zouden begrijpen om oplossingen uit te werken’, zei ik.
– ‘Zwijg’, riep de agent. ‘Straks geven we een verklaring, nu moet jij zwijgen.’

Ik ergerde me aan hen, en hoe harder ik me ergerde, hoe harder ze me tegen de auto duwden. Omstaanders stopten en begonnen foto’s te nemen, alsof ik een terrorist of een crimineel was. Wat een vernedering. Ik ben nog altijd in shock.
– ‘Ga maar’, zei de agent na een kwartier. Hij gooide mijn papieren op de grond en in de auto.
– ‘Maar dit kan toch niet, hoe jullie mensen behandelen?’, protesteerde ik. ‘Ik ben geen terrorist of zo.’
– ‘Maak je uit de voeten’, snauwde een andere agent. ‘Je staat verkeerd op het voetpad.’
– ‘Ja, omdat jullie me hier hebben tegen gehouden’, zei ik. ‘Waarom hebben jullie mij tegen gehouden en zo behandeld? Ik heb toch recht op een verklaring?’

De verklaring was dat ik op een “terrorist” leek die ze zochten. Ik laat dit niet passeren. Ik zit nu bij de lokale politie om klacht te dienen. Tegen die agenten, niet tegen de politie. Die agenten gedroegen zich racistisch.”

De daling van het terreurniveau van vier naar drie verhindert de Brusselse politie niet om #racialprofilingbelgium verder te zetten. We geven ontelbare lezingen en presentaties in commissies en vergaderingen met politici en burgers, we schrijven een boek over de dynamieken die radicalisering veroorzaken, en ondertussen gaan die dynamieken ongehinderd verder in onze straten. Dit zal meer en meer gebeuren. En jullie kunnen helpen om deze praktijken kenbaar te maken aan een breed publiek. Verspreid massaal dit bericht en spoor nog meer mensen aan om De Jihadkaravaan te lezen.”