Home Opinie België, Frankrijk en Nederland voltrokken sinds 2014 meerdere executies zonder tussenkomst van...

België, Frankrijk en Nederland voltrokken sinds 2014 meerdere executies zonder tussenkomst van een rechter

Photo: Airwars.org

De Duitse, Nederlandse en Oostenrijkse staat heeft aangekondigd dat het geen Turkse volksraadpleging zal toestaan op haar grondgebied voor het invoeren van de doodstraf in Turkije. Maar zijn Europese landen wel tegen het executeren van mensen? Sinds 2014 voerden Nederland, België en Frankrijk, alleen al in Irak, meer dan 2000 luchtaanvallen uit met het doel om uit te schakelen en/of te doden. Zonder tussenkomst van een rechter werden duizenden kilometers verderop doodvonnissen voltrokken. Bij de coalitie-aanvallen kwamen naast de terroristen (niet rouwig om) ook helaas meer dan 3.000 burgers om. Maar het heet geen executie, want je hebt een mandaat.

Advertentie

Demissionair vicepremier Lodewijk Asscher heeft vrijdag aangekondigd dat hij een volksraadpleging over het herinvoeren van de doodstraf door de Turkse regering, als die er al komt, niet wil toestaan. De uitlatingen van Duitse, Oostenrijkse en Nederlandse politici lijken haast gecoördineerd te zijn om Europese eendracht uit te stralen, en een fel NEE tegen de doodstraf te laten horen.

Maar zijn Europese staten eigenlijk wel tegen het executeren van mensen, met of zonder tussenkomst van de rechter? Strikt genomen zijn Europese lidstaten tegen de doodstraf. Maar het executeren van mensen is onder bepaalde omstandigheden, volgens diezelfde Europese lidstaten, wel toegestaan.

Volgens militaire rapporten van coalition forces en CJTF-OIR, de Combined Joint Task Force – Operation Inherent Resolve, dat onder leiding van de Amerikanen, waar overigens ook nog steeds de doodstraf geldt, hebben Frankrijk, Nederland, België, Groot-Brittannië en tal van andere landen op grote schaal massa-executies uitgevoerd in Irak. Zonder tussenkomst van een rechter hebben deze landen in totaal 12.551 doodvonnissen voltrokken vanuit de lucht op vermoedelijke DAESH posities. Daarbij zijn los van de DAESH-terroristen die zijn gedood, volgens uiteenlopende bronnen minstens 3.200 burgers om het leven gebracht.

Frankrijk heeft in die tijd 1.214 luchtaanvallen uitgevoerd en Groot-Brittannië 1.130. Nederland heeft sinds 2014 492 (massa)-executies vanuit de lucht voltrokken, terwijl België bleef steken op 370. Denemarken, Canada en Australië voerden respectievelijk 258, 246 en 472 executies vanuit de lucht uit.

Zonder tussenkomst van een rechter worden mensenlevens, dat van terroristen en van burgers, weggevaagd van de aardbodem. Waarom? Volgens het mandaat om de wereld een veiligere plek te maken. Exact om het ontbreken van de mogelijkheid in Turkije om terroristen en massamoordenaars, niet zonder tussenkomst van een rechter, maar langs juridische wegen, ter dood te veroordelen, wil het Turkse volk de mogelijkheid hebben om zich middels een volksraadpleging uit te spreken voor of tegen de doodstraf. Turkije is een relatief veilig land, maar het is geen Nederland. Natuurlijk is er in Nederland geen doodstraf nodig, maar in een land als Turkije waar dagelijks wapendepots met daarin modern wapentuig in beslag wordt genomen en waar regelmatig terreuraanslagen worden gepleegd, zal ook de bevolking zich willen beraden op een beter afschrikmiddel dan het uitzitten van je straf in een cel, nadat je koelbloedig een einde hebt gemaakt aan de levens van tientallen of honderden mensen.

Begrijp me niet verkeerd, ik spreek mij niet uit voor of tegen de algemene doodstraf van dieven of moordenaars, maar wil duidelijk maken dat er een andere realiteit is in Turkije, die we hier in onze veilige bubbel niet kennen. Ook het argument dat Turkse Nederlanders daar maar niet over moeten beslissen, stuit me tegen de borst. Waarom zouden zij daarover niet mogen beslissen? Veel Turkse Nederlanders hebben familie wonen in Turkije, die ook te maken hebben met de dreiging die uitgaat van de terreurbeweging PKK die in Europa op het schild wordt gehesen.

De doodstraf geldt, indien deze ingevoerd zou worden, niet voor misdrijven die voor het aannemen van de doodstraf zijn gepleegd. Dus de onlangs gearresteerde PKK-TAK terrorist Haci Türmak die verantwoordelijk is voor de dood van bijna 300 mensen, zou niet worden geëxecuteerd. Maar zeg nou zelf, als je zo meteen het lijstje hieronder leest van de terreuraanslagen waar PKK’er Türmak verantwoordelijk voor is, vind je dan dat zo iemand nog onderdak, voedsel, medische zorg en een humane behandeling verdient?

Een overzicht van grote terreuraanslagen waar terrorist Türmak verantwoordelijk voor is:
22 april 2007: Ankara Ulus, 6 doden, 102 gewonden.
3 januari 2008: Diyarbakir, 7 doden (allen scholieren), 66 gewonden.
27 juli 2008: Istanbul Güngören, 17 doden, 140 gewonden.
22 juni 2010: Istanbul Halkali, 1 dode.
22 september 2011: Diyarbakir, 2 doden.
21 augustus 2012: Gaziantep, 10 doden, 66 gewonden.
18 september 2012: Bingöl-Mus, 10 doden, 70 gewonden.
17 februari 2016: Ankara Merasim Sokak, 29 doden, 87 gewonden.
13 maart 2016: TAK-YPG aanslag Ankara Kizilay, 37 doden, 87 gewonden.
7 juni 2016: Istanbul Vezneciler, 11 doden, 36 gewonden.
4 november 2016: Diyarbakir, 13 doden, 135 gewonden.
10 december 2016: Istanbul Besiktas, 44 doden, 157 gewonden.
17 juni 2016: Kayseri, 17 doden, 55 gewonden.
5 januari 2017: Izmir, 2 doden (waaronder politieagent Fethi Sekin).
16 januari 2017: Diyarbakir, 5 doden, 2 gewonden.

Moet de samenleving nog zorg willen dragen voor het leven van massamoordenaars als Türmak en ben je voor een exceptionele vorm van doodstraf, of ben je geheel tegen de doodstraf voor wie het ook is? Dat is een vraag die mij in ieder geval niet lang bezighoudt.

Turkije moet de doodstraf weer invoeren voor mensen die terreuraanslagen plegen en verantwoordelijk zijn voor massamoorden

View Results

Laden ... Laden ...