Home Nieuws Belastingdienst gebruikte nepbewijs en etnisch profileren om ouders onterecht te pakken

Belastingdienst gebruikte nepbewijs en etnisch profileren om ouders onterecht te pakken

Volgens een onderzoek van Trouw en RTL Nieuws heeft de Belastingdienst nepbewijs gebruikt om honderden ouders en een gastouderbureau in Eindhoven te benadelen. Het ging in bijna alle gevallen om ouders met een Turks-Nederlandse en Marokkaans-Nederlandse achtergrond.

Advertentie

De Belastingdienst gebruikte in 2013 een oud rapport dat door een rechter reeds van tafel was geveegd in 2011 om in 2013 een fraude-onderzoek te starten naar het gastouderbureau. Dat terwijl de beschuldigingen ongegrond waren verklaard. De Belastingdienst negeerde ook meerdere positieve bevindingen van de GGD over het bureau. Ook staatssecretaris Snel ging nat in de Tweede Kamer, omdat hij zich baseerde op de foutieve informatie.

Het gastouderbureau en honderden ouders werden ervan beschuldigd fraude te plegen. Van 235 gezinnen werden de toeslagen stopgezet en ontvangen toesslaggelden moesten terug worden betaald, waardoor sommige gezinnen in de financiële problemen kwamen. Eigenaar van gastouderbureau Dadim vertelt woensdagavond bij Pauw hoe hij op de computer van de projectleider van de Belastingdienst lijsten zag waarop achter de namen van ouders ook hun etniciteit te zien was. Desgevraagd waarom de Belastingdienst een dergelijke lijst bijhield, antwoordde hij dat het automatisch uit het GBA werd gehaald. Een leugen volgens Ahmet Gökçe, omdat in de GBA alleen de eerste nationaliteit wordt geregistreerd.

Belastingdienst houdt tweede nationaliteiten bij

Fatma kreeg iedere maand 1400 euro kinderopvangtoeslag. En toen ineens niet meer.

Geplaatst door RTL Nieuws op Maandag 20 mei 2019

Oud-minister Piet Hein Donner gaat een commissie leiden die onderzoek gaat doen naar het reilen en zeilen binnen de Belastingdienst en dan met name over het etnisch profileren door het overheidsorgaan. De Kamer en de staatssecretaris willen volledige transparantie over wat er heeft plaatsgevonden.