Home Nieuws Bekende Turkse academicus op gruwelijke wijze vermoord

Bekende Turkse academicus op gruwelijke wijze vermoord

Vrouwenmoord Femicide Aylin Sözen

De Turkse academicus Aylin Sözer is in Istanbul vermoord in haar eigen huis door haar ex-vriend. In heel Turkije is vol afschuw gereageerd op de gruwelijke moord. Aylin Sözer was afdelingshoofd op de Istanbul Aydin Universiteit en een bij het publiek bekend figuur. Sözer was twee jaar geleden te gast bij CNN Türk en vorig jaar te zien bij Haber Global om te praten over geweld.

De ex-vriend in kwestie Kemal Delbe heeft Aylin Sözer naar verluidt twee dagen gegijzeld voordat hij haar met een mes verwondde, overgoot met een brandbare stof en levend verbrandde. De politie kwam op het plaats delict nadat familieleden de autoriteiten inlichtten over dat ze geen contact meer met haar kregen.

Woedend

Politieagenten die ter plaatse gingen troffen Kemal Delbe binnen het huis aan waarvan de deur was gebarricadeerd. Hij kon later worden aangehouden. Bij Delbe werd goud aangetroffen dat eigendom zou zijn van Aylin Sözer. De politie voerde de verdachte af te midden van omstanders die woedend waren op Delbe.

Femicide

Vrouwenmoorden zijn in Turkije, maar ook wereldwijd een groeiend probleem. In Turkije werden vorig jaar 474 vrouwen vermoord, waarvan het in 152 gevallen onduidelijk is wie de dader is. In Nederland zijn tussen 2000 en 2019 1.104 vrouwen vermoord. Van alle gevallen werden 530 vrouwen vermoord door een ex-partner, vriend of familielid.

Sözer sprake eerder bij Haber Global over Femicide: