Home Nieuws Beelden aanslag op Turks consulaat in Amsterdam

Beelden aanslag op Turks consulaat in Amsterdam

Beeld TRT

De Turkse zender TRT heeft beelden vrijgegeven van de bomaanslag op het Turks consulaat in Amsterdam. De man die door Turkse media is geidentificeerd als de 35-jarige Ercan Polater, gooit met drie huisgemaakte explosieven naar het gebouw, maar slaagt er niet in om grote schade aan te richten.

Advertentie

Hoewel in een eerste verklaring naar buiten gebracht werd dat het om een Nederlandse man zou gaan, blijkt uit informatie die Turkse media vrijgegeven hebben dat het om een Koerdische man uit Turkije gaat die gezocht wordt voor banden met de terreurbeweging PKK.

Polater zou sinds 2004 een verblijfsvergunning hebben en is meerdere malen gearresteerd in het buitenland. Turkije vroeg om uitlevering van de man vanwege terreuraanklachten, maar zijn verblijfsstatus in Nederland beschermde hem juridisch tegen uitlevering.

Nederland kan ervoor kiezen om Polater uit te leveren aan Turkije, zodra de IND zijn verblijfsvergunning intrekt. Juridische gronden waarop de IND zijn verblijfsvergunning kan intrekken zijn een onvoorwaardelijke veroordeling van ten minste 24 maanden voor ernstige misdrijven zoals drugsdelicten, zeden- en geweldsmisdrijven, brandstichting, mensenhandel enzovoorts. Deze aanslag zou onder de juridische gronden vallen op basis waarvan zijn verblijfsstatus wordt ingetrokken.