Home Opinie Bedank het Ottomaanse Rijk voor de Taco die je eet

Bedank het Ottomaanse Rijk voor de Taco die je eet

“Shoarma is erg, erg interessant,” zegt Ali Qleibo, een Palestijnse antropologist, terwijl hij in een shoarmatent zit. De oorsprong van het woord “shoarma” komt van het Turkse woord “çevirme” wat “draaien” of “gedraaid” betekent.

Advertentie

Je kunt een versie van shoarma overal in het Midden Oosten vinden, wat ooit tot het immense Ottomaanse Rijk behoorde.
De Turken noemen het döner kebab; Grieken noemen het gyros; Irakezen noemen het kas,” zegt Qleibo. “Dit toont u de alles doordringende invloed van het Ottomaanse Rijk, omdat alle onderdanen van het Ottomaanse Rijk shoarma aten, ook al refereerden ze eraan met verschillende namen.”

Natuurlijk bleven niet alle inwoners van het Ottomaanse Rijk op hun plek. Ongeveer 36.000 mensen vertrokken naar Mexico tussen eind 19e en begin 20e eeuw.

“Mensen kwamen van zo ver als Egypte. Ik vond een aantal mensen die uit Irak kwamen “, zegt Theresa Alfaro-Velcamp, een hoogleraar geschiedenis aan Sonoma State University, die de migratie van het Midden-Oosten heeft gevolgd naar Mexico.”De meerderheid kwam uit de Levant, zoals het genoemd werd in die tijd, dat is nu het hedendaagse Libanon en Syrië.”

De migranten vertrokken om de gebruikelijke redenen: de zoektocht naar economische kansen, het ontvluchten van de militaire dienstplicht of de vlucht voor sektarisch geweld. Toen ze aankwamen, brachten ze hun voedsel met zich mee. “Tegen 1930, begonnen er restaurants te verschijnen die shoarma serveerden”, zegt Jeffrey Pilcher, een historicus en auteur van het boek “Planet Taco.”

Zelfs de term “al pastor,” wat betekent “in de stijl van de herder,” is een knipoog naar de originele lamsversie van het gerecht uit het Midden-Oosten. Toen de economie van Mexico opbloeide na de Tweede Wereldoorlog, verplaatste de taco zich van kleine steden naar grote steden en uiteindelijk naar de Verenigde Staten.

Met dank aan pri.org voor dit artikel.