Home Nieuws BBC-journalist toont hypocrisie aan van Can Dündar

BBC-journalist toont hypocrisie aan van Can Dündar

De voormalige hoofdredacteur van de Turkse krant Cumhuriyet, Can (fonetisch: John) Dündar, was op 20 maart te gast in het BBC-programma Hardtalk en werd daar door Stephen Sackur afgerekend op het onthullen van staatsgeheimen in Turkije. Voor Dündar werd maandag een arrestatiebevel uitgevaardigd door de rechtbank in Istanbul. Dündar staat inmiddels ook op de rode lijst van meest gezochte criminelen.

Advertentie

Volgens Sackur zouden journalisten als Can Dündar, die tijdelijk gastredacteur was van de met de terreurbeweging PKK sympathiserende krant Ozgur Gundem, tegen serieuze problemen aanlopen als ze hetzelfde zouden proberen in Groot-Brittannië en staatsgeheimen zouden onthullen. Dündar publiceerde beelden van een onwettige staande houding van vrachtwagens met wapens van de Turkse inlichtingendienst (MIT) die op weg zouden zijn naar de Syrische grens. Volgens de Turkse regering zou de inhoud van de vrachtwagens bedoeld zijn voor de Turkmenen om zichzelf te kunnen verdedigen tegen terreurbewegingen zoals ISIS en PKK.

Dündar werd samen met Cumhuriyet’s Ankara-chef gearresteerd op verdenking van het onthullen van staatsgeheimen, maar werden later vrijgelaten door het grondwettelijk hof omdat hun rechten geschonden zouden zijn. In juli 2017 vluchtte Dündar naar Duitsland, waar hij tot op de dag van vandaag verblijft.

In november 2017 zei Tweede Kamerlid Tunahan Kuzu bij de Commissie Buitenlandse Zaken nog dat Can Dündar in Nederland voor hetzelfde vergrijp 15 jaar achter de tralies zou verdwijnen.

“Can Dundar would have been sentenced to 15 years in a Dutch prison”

Lawrence of Turkey

Vorig artikelWesterse landen gaan Afrikaanse vluchtelingen uit Israël opvangen
Volgend artikelWereldberoemde Turkse professoren in reclame voor Akkuyu kerncentrale