Home Nieuws BBC-Hardtalk | Gulnur Aybet: In Turkije zitten geen journalisten vast

BBC-Hardtalk | Gulnur Aybet: In Turkije zitten geen journalisten vast

In Turkije zitten volgens academicus Gulnur Aybet, die tevens adviseur is van de Turkse president Erdogan, geen journalisten vast voor hun journalistieke werkzaamheden. Aybet deed haar uitlatingen in een interview met BBC Hardtalk, waar het vuur aan haar schenen werd gelegd door Stephen Sackur. Aybet hield stand en deed op beschaafde wijze de standpunten van Turkije uit te doeken.

Advertentie

In het interview wordt ingegaan op tal van onderwerpen zoals het feit dat Turkije bijna 4 miljoen vluchtelingen opvangt, de Khashoggi moordzaak, de strijd tegen terreur, de nasleep van de couppoging in Turkije in 2016 en de daaropvolgende rechtszaken en andere maatregelen.

Interviewer Stephen Sackur zegt dat Turkije het land is dat de meeste journalisten heeft opgesloten in de gevangenis, maar Aybet weigert mee te gaan in die classificatie. Volgens Aybet zitten er weliswaar mensen opgesloten die een beroep als journalist uitvoeren, maar worden zij niet vervolgd voor hun journalistieke werkzaamheden. Velen van hen worden vervolgd voor deelname aan een gewapende terreurgroep zoals de PKK, DHKP-C, THKP-C of MLKP en voor strafbare feiten variërend van gewapende aanvallen, mishandeling en huiselijk geweld tot afpersing en chantage.

Aybet zegt dat wanneer iemand vast wordt gezet voor het mishandelen van iemand, dat diegene wordt gevraagd om een formulier in te vullen. Daarop kan iemand aangeven dat hij of zij journalist is. Dit betekent niet per se dat diegene een journalist is. Hetgeen dat ingevuld wordt op de intake-formulieren wordt volgens Aybet meegenomen in de statistieken over het aantal journalisten die opgesloten zitten. Aybet licht ook een voorbeeld uit van iemand die nu wordt aangemerkt als een opgesloten journalist, terwijl het gaat om iemand die in de negentiger jaren is vastgezet voor huiselijk geweld.

De presidentieel adviseur legt ook uit dat het onzin is om te suggereren dat academici ontslagen worden omdat ze kritisch zijn op Erdogan. Refererend aan mensen die hun steun hebben uitgesproken voor een terreurbeweging zegt ze “Dit zijn mensen die terreur onderschrijven. Bent u ooit bij een rechtszaak tegen couppplegers geweest? Heeft u ooit gesproken met nabestaanden van terreurslachtoffers? Bij mijn vorige werkgever heeft geen van mijn collega’s te maken gehad met ontslag vanwege hun politieke overtuigingen. Mijn collega’s zijn 100% oppositie, maar geen academicus heeft zijn baan verloren,” aldus Aybet.

Gevraagd naar het feit dat Selahattin Demirtas ook vastzit en het Europees Hof Turkije heeft bevolen om hem vrij te laten, zegt Aybet dat het proces in Turkije loopt en dat Turkije nu dertig dagen de tijd heeft om te reageren op de uitspraak en eventueel in beroep te gaan. Overigens gaat de uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens over slechts één van de dertig aanklachten tegen Demirtas. Demirtas wordt ook beschuldigd als één van de opruiers achter de Kobani-rellen in Turkije in 2014, waarbij tientallen mensen om het leven kwamen, waaronder Koerdische jongeren zoals Yasin Börü, die tegen de terreurorganisatie PKK zijn. “Dit zijn Koerdische mensen die de PKK niet steunen. Hoe zit dat met hun mensenrechten? Jullie vragen nooit naar hun mensenrechten?“, aldus Aybet.