Home Opinie BBC doet even voor aan Nederlandse journalisten hoe je Wilders interviewt

BBC doet even voor aan Nederlandse journalisten hoe je Wilders interviewt

De Britse journalist John Sweeney van BBC’s Newsnight doet voor aan zijn collega’s in Nederland, hoe je een politicus als Geert Wilders interviewt.

In het interview dat Sweeney met Wilders houdt, wordt de politicus meer dan eens klemgezet met scherpe vragen en zien we een Wilders zoals hij in werkelijkheid is: een bange man, die niet eens in debat durft te gaan op inhoud. Zoals ook blijkt uit de afzeggingen voor verschillende debatten. Een verademing om te zien, in vergelijking met het interview van Rick Nieman wiens instemmende hoofd vooral deed denken aan de hoofdschuddende plakbeestjes op het dashboard van een auto.

Advertentie

Hypocrisie Wilders

Sweeney snijdt in het interview één cruciaal onderwerp aan die Wilders’ schaamteloze moslimhaat blootlegt. Terwijl Wilders doorzaagt over moslims en islam, vraagt de journalist hem naar MH-17, waarbij 193 onschuldige Nederlanders het leven lieten, en waarvan de dader nog steeds ongeïdentificeerd is. Wilders is zichtbaar ontdaan door de vraag, omdat deze afleidt van waar hij zich op wil focussen: islam en moslims. Sweeney had maar één vraag nodig om de hypocrisie van Wilders te doorprikken.

Aan het eind van het interview zie je duidelijk dat Wilders zich niet op zijn gemak voelt en merkt dat hij te maken heeft met een echte journalist, die hem durft te weerspreken en hem wijst op zijn moreel defect kompas. Hoewel steeds meer mensen zich het gevaar van de PVV voor onze democratische vrijheden en verworvenheden realiseren, begint het maar moeizaam te dagen bij Nederlandse journalisten. Laten we hopen dat Sweeney het besef losmaakt bij hen dat ze het heft weer in eigen hand dienen te nemen. Wilders heeft hen nodig voor zijn verhaal. Niet andersom.

Gehele reportage BBC-NewsNight ziet u hieronder: