Home Nieuws BBC censureerde “In Engeland staat 7 jaar celstraf op verheerlijken terreur” uit...

BBC censureerde “In Engeland staat 7 jaar celstraf op verheerlijken terreur” uit segment antiterrorismewetgeving Turkije

De Britse omroep BBC censureerde een gedeelte uit het veelbesproken interview met professor Gulnur Aybet in het programma Hard Talk. Als Stephen Sackur Turkije bekritiseert voor het vervolgen van mensen omdat ze terrorisme verheerlijken, wijst Aybet op soortgelijke wetgeving in Groot-Brittannië. En juist die opmerking is door de Britten geschrapt voor publicatie van het interview.

Verheerlijken terrorisme

In het interview met Stephen Sackur werd kritiek op Turkije geleverd op tal van punten zoals de harde aanpak van terroristen en mensen die terreur verheerlijken. Terwijl Sackur kritiek levert op Turkije voor vervolgde academici die een steunverklaring tekenden voor de terreurorganisatie PKK, een internationaal erkende terroristische groepering, herinnert Aybet Sackur eraan dat Groot-Brittannië ook antiterreurwetten kent en uitvoert. Het verheerlijken van terrorisme wordt in Groot-Brittannië beschouwd als een misdrijf waar een celstraf van zeven jaar op staat.

Maar aan de andere kant, waren er een aantal academici die hun handtekening zetten onder een verklaring waarin openlijk terrorisme wordt verheerlijkt, in een tijd van verhoogde nationale alertheid in Turkije. Met betrekking tot de wet, verheerlijken ze terrorisme, waarvoor je veroordeeld en gevangengezet kan worden,” aldus Aybet tegenover de Britse presentator Sackur.

In feite is er ook een dergelijke wet hier in het Verenigd Koninkrijk. Je kunt hier tot zeven jaar celstraf veroordeeld worden, als je terrorisme verheerlijkt,” zegt Aybet. En juist dat gedeelte van het interview is door de BBC verwijderd voor publicatie.

BBC vindt censuur gerechtvaardigd

Volgens de BBC is de passage uit het interview geschrapt, omdat men rekening moest houden met de beperkte lengte van het interview dat gepubliceerd wordt. De Britten beroepen zich op het feit dat de publicatie voldoet aan de richtlijnen van de BBC en rechtvaardigen de redactionele keuzes die zijn gemaakt.

BBC-Hardtalk | Gulnur Aybet: In Turkije zitten geen journalisten vast