Home Entertainment “BAYRAK ASAN DAYI” boos om Israëlische vlag

“BAYRAK ASAN DAYI” boos om Israëlische vlag

Turken delen al jaren een foto van een man die een Turkse vlag ophangt op zijn balkon. Vaak bij momenten dat er iets te vieren valt, zoals winst van het Turkse nationale elftal. Habertürk lokaliseerde de man op de foto en hield een interview met de inmiddels wereldbekende man voor de krant Hürriyet.

De man die op Google bekend staat als “BAYRAK ASAN DAYI” (Man die vlag ophangt, oom die vlag ophangt) is in werkelijkheid Salih Tahtalioglu uit Balikesir’s Dursunbeyli. Hij zegt dat hij tevreden is over de CAPS (MEMES). “Mijn balkon is inmiddels wel veranderd,” zegt hij in het interview.

Advertentie

De foto werd genomen op 16 juni 2013 toen de Turkse president Erdogan tijdens een politieke rally opriep om Turkse vlaggen op te hangen voor de ramen. De gepensioneerde Salih Tahtalioglu gaf hier meteen gehoor aan. In het dorpje waar Salih Tahtalioglu woont stemde 78% van de stemmers op de AK-Partij.

Het verhaal begon met twee foto’s, die bij iedere viering tevoorschijn werden gehaald en gefotoshopt. Toen Aziz Sancar de nobelprijs won, toen Turkije zich kwalificeerde voor EURO 2016, toen Turkije een wedstrijd won op EURO2016, maar ook de Amerikaanse Officier van Justitie Preet Bharara die Reza Zerrab arresteerde, verscheen op een vlag op het balkon. Eén van de afbeeldingen waar Tahtalioglu ontevreden over is.

De oom van Turkije, Salih bey, is een gepensioneerde gemeentewerker van het plaatsje Dursunbeyli en heeft drie kinderen. Hij is op de hoogte van zijn populariteit op sociale media en laat zich informeren door zijn kinderen. De foto’s die gedeeld worden kan hij helaas niet helemaal zien, omdat hij vanaf zijn 25e levensjaar lijdt aan het syndroom van Behçet, een oogaandoening, waardoor hij weinig of soms helemaal niets ziet. Sinds de jaren 90 ziet hij helemaal niets met zijn rechteroog en met het andere oog ziet hij slechts beperkt. In Japan kan hij zich definitief laten opereren voor de aandoening, maar daarvoor heeft hij niet de financiële middelen.

Van twee CAPS wordt de meest onbekende moderne nationale held boos en waarvoor hij zich inzet om de afbeeldingen van het internet te doen verwijderen. De eerste is de foto waarop hij een vlag met daarop de OvJ Preet Bharara ophangt en de andere is waarop hij een Israëlische vlag ophangt. Het is gelukt om die met Preet Bharara verwijderd te krijgen, maar die met de Israëlische vlag niet. “Als ik vind wie mij met een Israëlische vlag heeft gephotoshopt, dan klaag ik diegene aan”, aldus Tahtalioglu die er behoorlijk mee in de maag zat.

Salih Tahtalioglu heeft naar eigen zeggen de wereld over gereisd zonder visum en is over het algemeen behoorlijk tevreden met de fotobewerkingen die gedeeld worden op sociale media. Hieronder zie je een verzameling van de meeste gedeelde bewerkte foto’s.

Bayrak Asan Dayi2 Bayrak Asan DAyi3 Bayrak Asan Dayi4 Bayrak Asan Dayi6