Home Nieuws Baudet verliest kort geding tegen Buitenhof

Baudet verliest kort geding tegen Buitenhof

De politiek leider van de radicaalrechtse partij FvD, Thierry Baudet, heeft vandaag bakzeil gehaald bij de rechter in het kort geding dat hij had aangespannen tegen de VPRO.

Advertentie

Baudet spande het kortgeding aan, nadat hij in het programma Buitenhof volgens hem onjuist geciteerd zou zijn. Buitenhof-presentatrice Natalie Righton zei in het programma dat Baudet in de Kamer opzien had gebaard met de uitspraak “Dat de EU een vooropgezet plan heeft om het blanke Europese ras te vervangen door Afrikaanse immigranten“. Tijdens dat debat heeft Baudet de woorden ‘blank’, ‘ras’ en ‘vervanging’ weliswaar niet gebruikt, maar hij sprak in eerdere interviews wel degelijk over de wens voor een dominant blank Europa.

Baudet en nazi’s

Daarnaast zei Baudet in de kamer dat de EU de traditionele Europese identiteiten probeert te verzwakken door doelbewust migranten naar Europa te halen. Dat Baudet flirt met extreemrechts is niet uitzonderlijk. In 2014 was het kopstuk van FvD één van de sprekers op de IJzerwake, waar Vlaamse nationalisten, rechtsextremisten en neonazi’s samenkomen en nazi’s eren.

Niet onrechtmatig

De voorzieningenrechter oordeelt dat Buitenhof niet onrechtmatig heeft gehandeld. Zo deed Baudet in 2015 en 2017 uitspraken over onder meer een ‘blank en dominant Europa’. De parafrase van de presentatrice van Buitenhof kan daar niet los van worden gezien. Daarnaast is Baudet een publieke figuur, die actief deelneemt aan het publieke (politieke) debat. Dit betekent dat hij meer moet accepteren dan de gemiddelde burger. Bovendien kan de vraag van de presentatrice worden gezien als een bijdrage aan het publieke debat. Volgens het Europese Hof van de Rechten van de Mens mag het recht op vrijheid van meningsuiting dan minder snel ingeperkt worden. Ook is van belang dat kort na de uitzending Baudet publiekelijk heeft gewezen op de woorden die hij in de Tweede Kamer had gebruikt. Die woorden zijn toen ook door de VPRO op haar website geplaatst.

Gifmengersdebat De Balie eindigt in alternatieve “Endlösung der Judenfrage” theorie