Home Sport Basketbal : Turkije wint met moeite van Oranje

Basketbal : Turkije wint met moeite van Oranje

Zaterdag speelden Turkije en Nederland hun laatste oefenwedstrijd in de OAKA arena te Athene (Griekenland).  Turkije hield zijn ‘starters’ Melih Mahmutoglu, Bobby Dixon (Ali Muhammed), Ersan Ilyasova [NBA] en Furkan Aldemir [NBA] op de bank. Coach Ergin Ataman (Turkije) moet zijn spelersaantal voor het grote toernooi in Duitsland reduceren van 15 naar 12. Ataman gebruikte de wedstrijd tegen Nederland om de reservespelers [bench] te bepalen. Zoals verwacht walste Turkije al in de 1e periode (31-11) van de wedstrijd over Nederland heen. In de tweede periode bepaalde Turkije welk spel er gespeeld moest worden. Tussenstand eerste helft 53-35. In de derde periode kregen ‘jonge’ spelers van Turkije meer speeltijd. In de vierde periode kreeg Oranje vertrouwen. In de laatste minuten scoorde Nederland 8 punten achterelkaar en de wedstrijd eindigde met een gelijkstand van 74-74.

Advertentie

In de verlenging begon de wedstrijd Turkije –  Nederland als het ware opnieuw. De Griekse supporters die hun plaats op de tribune innamen om de wedstrijd van Griekenland te bekijken, moesten gedwongen de wedstrijd tussen Turkije en Nederland afkijken. De Griekse support hielp Oranje om extra kracht bij te zetten. Nederland speelde zo goed dat ze 5.6 seconden aan het eind van de wedstrijd met 3 punten voor stonden. Gokselin Koksal schoot 4 seconden voor de eindzoemer, met de voet op de driepunter lijn,  een driepunter die door nummer 7 van Nederland met een persoonlijke fout werd gestopt. Koksal schoot alle drie de vrije worpen keurig erin en loodste zijn team naar de tweede verlening. Eindstand eerste verlening 86-86.

De tweede verlening ging gecontroleerd. Beide ploegen probeerden geen fouten meer te maken. 17.1 seconde voor einde wedstrijd werd aan Turkije twee vrij worpen toegewezen. De jonge spelverdeler Kenan Sipahi schoot de eerste raak en de tweede mis. Nederland speelde de resterende speeltijd tot de laatste seconden uit. De Jong schoot de bal van dichtbij (binnen de bucket). De bal raakte binnen kant van achterste-  en de voorste ring stuitte ongelukkig uit de ring. Eindstand 95-94.

Turkije speelt zijn eerste wedstrijd tegen Italië. Datum 05.09.2015  om 21.00 uur

Nederland speelt zijn eerste wedstrijd tegen Georgië. Datum 05.09.2015 om 15.00 uur

 

Groep B Groep C
IJsland NEDERLAND
TURKIJE Griekenland
Spanje Kroatië
Servië Slovenië
Italië Macedonië
Duitsland Georgië

 

 

 

Tweet: “De Griekse supporters die tijdens de wedstrijd Turkije – Nederland, Nederland steunen, laat zien dat hen iets uit het verleden dwars zit”