Home Nieuws Barmhartig Turkije aan Bangladesh: open deuren voor Rohingya-moslims, wij betalen alles

Barmhartig Turkije aan Bangladesh: open deuren voor Rohingya-moslims, wij betalen alles

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu heeft de regering van Bangladesh opgeroepen om haar deuren te openen voor Rohingya-moslims die geweld van boeddhistische extremisten en staatsgeweld in de regio Arakan in Myanmar ontvluchten. Turkije heeft aangeboden om de opvang van deze vluchtelingen volledig te financieren.

Advertentie

Cavusoglu sprak tijdens de viering van het offerfeest van de AK-Partij afdeling in Antalya en riep Bangladesh, dat een buurland van Myanmar is, op om haar deuren te openen. Cavusoglu zei dat Turkije alle kosten voor de opvang van Rohingya op zich zal nemen.

“We hebben ook de Organisatie voor Islamitische Samenwerking gemobiliseerd. We willen dit jaar een top houden over de staat van Arakan om een permanente oplossing te vinden voor het probleem [waarmee de Rohingya kampen]”.

Geen enkel ander islamitisch land toont sensitiviteit of de bereidwilligheid om de Rohingya te helpen, die oog in oog staan met een genocide in Myanmar.

Turkije is wereldwijd de meest gulle gever van humanitaire hulp per capita en is met 6 miljard dollar netto de tweede grootste gever van humanitaire hulp na de Verenigde Staten, die 6,3 miljard dollar aan humanitaire hulp uitgeven. Turkije probeert de VN en islamitische landen te mobiliseren om de Rohingya te helpen. Geweld in de staat Arakan in Myanmar bereikte een kookpunt na 25 augustus nadat Birmese troepen moordend en plunderend door het gebied trokken en hele dorpen in as legden.

Volgens berichten gebruiken Birmese troepen, ondersteund door boeddhistische terroristen, mortiergranaten op huizen van Rohingya en nemen ze vluchtende vrouwen en kinderen onder mitrailleurvuur. In Myanmar wonen bijna een miljoen Rohingya-moslims, waarvan een deel het geweld probeert te ontvluchten naar Bangladesh. Turkije biedt nu aan om de opvang van deze vluchtelingen in Bangladesh volledig voor haar rekening te nemen.