Home Opinie Bandopname zogenaamde activiteiten Turkse inlichtingendienst in Den Haag afkomstig van terreurgroep PKK...

Bandopname zogenaamde activiteiten Turkse inlichtingendienst in Den Haag afkomstig van terreurgroep PKK zelf

De zogenaamde bandopname die Nederlandse media maandag gebruikten in hun koppen over de vermeende activiteiten van de Turkse veiligheidsdiensten in Den Haag, zou afkomstig kunnen zijn van de terreurbeweging PKK. Het audiofragment is verspreid door een politica van de extreemlinkse partij DIE LINKE, die nauwe banden onderhoudt met de terreurbeweging. 

Advertentie

De vermeende bandopname, waarop een gesprek te horen zou zijn tussen een Koerd uit Hamburg en de man die zich als een Turkse inlichtingenchef voordoet (wat ik overigens vreemd vind voor iemand die gelauwerd is in de spionagewereld), die in handen zou zijn gekomen van de De Telegraaf, is afkomstig van niemand minder dan Die LINKE raadslid Cansu Ozdemir.

Ozdemir haar partij onderhoudt nauwe banden met de terreurbeweging PKK, die verantwoordelijk is voor 40.000 doden sinds de terreurgroep haar eerste aanslag pleegde. De korte lijnen tussen DIE LINKE en PKK, blijkt onder andere uit een onderzoek dat geïnitieerd werd door het Duitse Openbaar Ministerie, die onderzoek deed naar het lekken van Duitse Staatsgeheimen naar de PKK uit een beschermde cel in de Bondsdag. In augustus 2015 publiceerden Evrensel en Özgür Politika, een krant die banden heeft met de terreurbeweging PKK, een foto van het betreffende geheime document in twee artikelen. In navolging van de artikelen was het Openbaar Ministerie in Berlijn een onderzoek gestart naar het lek. De hoofdverdachte in de zaak was DIE LINKE politica Kunert. De nauwe banden die de partij onderhoudt met de terreurgroep PKK blijkt ook uit de vele reizen die Ulla Jelpke, Andrej Hunko, Britta Eder en anderen aflegden naar de Syrische tak van de PKK, de YPG.

Dat een inlichtingenchef bovendien ronduit vertelt over zijn tactieken, zijn contacten, locaties opnoemt en heel specifiek zijn missie duidelijk maakt aan iemand waar hij al langer mee zou werken, wekt bij mij verdere argwaan over het FAKE-gehalte van het nieuwsbericht dat de Telegraaf, 1Vandaag en diverse andere media publiceren over de kwestie. Dat inlichtingendiensten actief zijn in andere landen, is overigens niet zo gek, aangezien Nederland zelf ook spionnen actief heeft in Turkije. Het laatste voorbeeld daarvan, vinden we in de memoires van voormalig NOS-hoofdredacteur Hans Laroes, die spreekt van een MIVD-agent (Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten) die één van de NOS-correspondenten in Turkije benaderde om voor hem hand- en spandiensten te verrichten. Hoewel het erop lijkt dat Nederland door de verstoorde verhoudingen met Turkije de terreurgroep PKK laat gedijen in de Nederlandse straten, gaat de samenwerking tussen Turkse en Nederlandse veiligheidsdiensten in het bestrijden van de PKK terug tot in de negentiger jaren toen de Turken samenwerkten met de toenmalige BVD.

Zijn er spionnen actief in Den Haag, Berlijn, Istanbul, Londen, New York, Beijing, Moskou? Ongetwijfeld. Zijn ze zo onprofessioneel dat ze alles in een gesprek uit de doeken zullen doen? Hoogst onwaarschijnlijk. Is het bericht van de PKK-partij DIE LINKE betrouwbaar? Dat oordeel laat ik aan u.