Home Nieuws Banden tussen Turkije en Azerbeidzjan sterker dan ooit, ook Europa profiteert ervan

Banden tussen Turkije en Azerbeidzjan sterker dan ooit, ook Europa profiteert ervan

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan liet dinsdag weten dat de banden tussen Turkije en Azerbeidzjan alsmaar beter worden.

Advertentie

Vandaag sprak Erdogan met de Azerbeidzjaanse president Ilham Aliyev op de 6e Turkije-Azerbeidzjan High-Level Strategic Council oftewel strategische samenwerkingsraad op hoog niveau in de hoofdstad Baku.

“De solidariteit tussen Turkije en Azerbeidzjan wordt sterker op politiek, militair, cultureel en economisch vlak.”

Erdogan liet zich ook uit over zijn genoegen over het BTK spoorwegproject van maandag. Dit is de eerste officiële treindienst die Turkije, Azerbeidzjan en Georgie met elkaar zou verbinden. Niet alleen zullen passagiers hier gebruik van kunnen maken; ook vracht kan nu makkelijker getransporteerd worden.

“De bilaterale handelsvolume is 1.6 miljard. Dit zal snel genoeg 5 miljard worden”, aldus president Erdogan.

Band tussen Azerbeidzjan op hoogste niveau
Het TANAP project heeft als doel het transporteren van natuurlijke gassen die geproduceerd worden in Azerbeidzjaans Shah Deniz-2 naar met name Turkije, maar uiteindelijk ook naar Europa, via het Trans-Adriatic Pipeline (TAP).

“Banden tussen Azerbeidzjan en Turkije momenteel op hoogste niveau. Er is geen ander land dat elkaar zo onvoorwaardelijk steunt,” aldus Aliyev.

Turkse First Lady opent school in Baku

Emine Erdogan opende daarnaast het nieuwe gebouw van het TDV (Türkiye Diyanet Vakfı) Lisesi.
“Ik heb er alle vertrouwen in dat de studenten die hier hun diploma’s behalen zeker van grote waarde zullen zijn bij het versterken van de Turks-Azerbeidzjaanse banden.”