Home Nieuws “Balie-Jihadist” was AIVD-informant

“Balie-Jihadist” was AIVD-informant

aDe Syriër Abdelaziz A., die ook bekendstaat als “De Balie jihadist” en die in januari het middelpunt werd van de controverse rond de uitzetting van de Nederlandse journalisten Ans Boersma uit Turkije, blijkt een informant te zijn geweest van de inlichtingendienst AIVD. Dat meldt de NOS dinsdag.

Advertentie

Abdelaziz A. had meerdere ontmoetingen met medewerkers van de AIVD en kreeg voor zijn diensten duizenden euro’s betaald. Onduidelijk is wat die diensten zijn geweest.

A. werd in 2017 herkend bij een filmvertoning in De Balie en werd een jaar later opgepakt op verdenking van lidmaatschap van Jabhat Al-Nusra en deelname aan de gewapende strijd. A. had een relatie met journalist Ans Boersma die in in januari uit Turkije werd gezet. Volgens Turkije was ze uitgezet op basis van inlichtingen die het land heeft ontvangen van de Nederlandse politie over mogelijke banden met een terroristische organisatie. Turkije, dat de afgelopen jaren te kampen heeft gehad met tientallen aanslagen door terroristische organisaties zoals ISIS en de PKK, waarbij meer dan 2.000 doden vielen, nam geen enkel risico en besloot op basis van de op dat moment beschikbare informatie om Boersma uit te zetten.

A. werd in 2016 aangehouden op verdenking van het transporteren van een geldbedrag van 100.000 EURO vanuit Saudi-Arabië naar Nederland. Een arrestatieteam hield hem aan bij Den Bosch, maar het geld werd daar niet op hem aangetroffen. De AIVD wist A. vervolgens te rekruteren als informant en had daarna tien ontmoetingen met hem. Negen maanden na de laatste ontmoeting met de AIVD werd A. opgepakt.

Ans Boersma klaagt Nederlandse staat aan